Българите, прибрали се от Острова заради COVID, може да изгубят статут

Българите, които имат временен статут за уседналост във Великобритания, но са се прибрали в родината заради COVID-19 криза, може да го изгубят, ако са отсъствали повече от 6 месеца от Обединеното кралство и не го посетят поне за ден до края на годината, съобщава организацията The3million.

Тя защитава правата на европейците на Острова, започна разяснителна кампания по въпроса, тъй като смята, че много хора не знаят това и ще пострадат. На сайта ѝ вече има програма, през която човек да провери дали е застрашен.

Най-засегнати се очаква да бъдат студенти, които са избрали да следват онлайн. Ако не са посещавали Великобритания над 6 месеца и си изгубят статута, догодина ще им трябват допълнително 800 паунда за виза и такса за включване в британското здравеопазване.

От вътрешното министерство съобщиха, че ще бъдат правени изключения за по-дълги отсъствия, но причините трябва да са сериозни като заболяване или заразяване с коронавирус, които са документирани.

До момента 197 550 българи са получили статут за уседналост, като за 116 390 той е временен, тъй като нямат необходимите 5 г. живот в страната.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *