HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Българите се замогнаха! Изкупуват ваканционните имоти в страната! Любимото място е…

Българите са най-голямата група купувачи на ваканционни имоти у нас, пише „Монитор”. Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian properties, в началото на сезона по морето те се активизират, стимулирани от изгодните оферти в сегмента. И прогнозира, че това лято чуждестранният интерес ще бъде най-разнообразен и може би няма да се очертае превес на някоя страна.

В Созопол и на юг по морето купувачите продължават да са почти изцяло нашенци, подобно е положението и в Боровец. Дори може да се каже, че в най-скъпите курорти купуват основно българи. „Гражданите от съседните страни като Македония и Сърбия търсят много имоти в Банско, докато по Черноморието имаме активност и от хора от цяла Европа.

Руснаците са ограничен брой като купувачи и са активни продавачи. По този показател картината засега е без особени изменения от миналата година”, обясни тя.

Стефка Томова, ръководител на офиса на „Явлена” в Бургас уточни, че именно братушките от големи купувачи преди време са се превърнали в продавачи, като офертите от тях са много и в момента това увеличава предлагането и то е по-голямо от миналата година. „Това води до по-добри цени, и сега е моментът за покупка на имоти на морето”, смята тя. Томова обясни още, че основните купувачи са българи, работещи в чужбина или от смесени бракове.

Полина Стойкова уточни, че изгодните оферти са ниво от 10 000 – 15 000 евро за обзаведени студиа в курортите. Едностайни апартаменти близо до плажа, готови за ползване, се намират за около 25 000 – 30 000 евро.

„Цените в летовищата по морето и в планинските курорти са много разнообразни. В Боровец например е по-скъпо от голяма част от имотите в Слънчев бряг. На юг от Бургас пък е по-скъпо от Боровец и от другите ски и морски курорти. За качествени имоти с необходими екстри в Боровец трябват по около 600 евро на квадрат, в Созопол и района цените са около 1000 евро/кв. м. В тази част на Южното Черноморие обаче се оформиха доста елитни комплекси и съответно това също влияе на цените”, пояснява Стойкова.

Междувременно стана известно, че през май България е загубила третата си позиция в класацията на най-желаните дестинации за покупка на втори дом на онлайн портала themovechannel.com, но оставаме в топ 10. За миналия месец запитванията за имоти у нас намаляват от малко над 4% до 1,34% от всички, показват данните на портала.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *