България обяви 4-та степен на опасност заради коронавируса

България обяви 4-та степен на опасност заради коронавируса. Това стана ясно след спешна среща на премиера Борисов с министрите на външните и вътрешните работи и на здравеопазването. Контролът по границите ще бъде затегнат двойно, а всички инфекциозни заведения в страната са в готовност да приемат рискови пациенти, предава Нова тв. Българите от Ухан вече пътуват насам. Очаква се сънародниците ни да пристигнат  България в неделя. Единият от тях вече кацна в Германия. Когато и другият кацне в германската държава, двамата ще бъдат транспортирани до родината ни с военен хеликоптер.

България остава с отворени граници, но всички граждани, които влизат в страната от рискови дестинации, в частност Китай, ще бъдат отвеждани на преглед.

„Най-важното е, че гражданите на всички държави, които влизат в България, ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина” заяви Екатерина Захариева, министър на външните работи.

Тези от тях, които покажат признаци на вирусно заболяване, ще бъдат изолирани в инфекциозна болница. Задължителна изолация обаче се въвежда и за онези, които са напълно здрави.

„Тези, които не проявяват неразположение, ще се поставят също под карантина, но домашна”, поясни здравният министър Кирил Ананиев.

Задължение на личните им лекари ще бъде да следят дали карантината се спазва. „Може някой да е болен от друг грип или да се съпротивлява и да не иска да ходи на преглед. Лекарите трябвада бъдат много внимателни”, поясни Борисов.

Междувременно здравните власти са в тясна връзка с всички компетентни достори в страната.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *