България платила 700 хиляди лева на Лувъра, за да постави наши експонати в коридор

Служебният министър на културата Велислав Минеков съобщи на брифинг за нецелесъобразно по думите му изразходване на средства за първата българска изложба в Лувъра през 2015 година, предаде БТА.

За първи път нашите съкровища са показани във Вашингтон през 1974 г. и това е първият опит да покажем нашата история и минало, което води до невероятен успех, но успехът има своето финансово изражение, обясни Минеков.

По думите му изложбата през 1974 г. носи на България близо пет милиона долара в онези години. “След този успех започва показване на нашите съкровища по целия свят – навсякъде, където е възможно, няколко пъти във Великобритания, в Германия, Италия, Токио. И всеки път това е носило огромни приходи”, добави Минеков.

“За първи път ние плащаме, за да представим нашето културно наследство – такова нещо никога не се е случвало”, заяви министърът.

“България плаща на Лувъра близо 700 хиляди лева, за да бъдат поставени експонатите в един нещастен коридор, обяви Минеков.

По думите му, за да бъде събитието отразено подобаващо, са поети към български журналисти, които да опишат случая като величав и съществен – без да бъдат запознати, че държавата е платила за “това наше щастие”.

“Разходите, които съм установил до момента, са близо 20 хиляди лева. За съжаление, едни журналисти са били по-любими от други, което се вижда от цената на техните пътни дневни. Едни са настроени за 2000 лева, а други – само за 246”, каза още министърът.

“Няма да разреша подобно излагане на нашите културни ценности по този начин, тъй като това е наистина щета. Може би е добре да има някакъв музеен обмен”, коментира още Минеков.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *