България се насочва към задължително носене на маски на открито

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се обяви „за“ задължителното носене на маски на открито. По думите му това е най-леката възможна мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Мярката беше обсъдена по време на заседанието на експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, съобщават от Министерството на здравеопазването.

„По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито“, коментира проф. Ангелов.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито. 

„Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

„Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19 без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите“, посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Относно носенето на маски на открито още вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов коментира, че е получил множество предложения за въвеждане на такава мярка както от родителски организации, така и от медицинското съсловие. Темата беше разгледана на онлайн заседание на експертните съвети по инфекциозни болести и епидемиология.

„Не говорим за ограничаване, затваряне или лимитиране, а за мярка, която има за цел да спаси възможно най-много хора и да запази здравето на медицинските специалисти, за да има кой да ни лекува на първа линия, денонощно“, уточни проф. Ангелов.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обяви миналата седмица, че ще препоръча на Националния оперативен щаб да се въведе задължително носене на маска навсякъде на закрито, включително и в необществените закрити помещения. 

Доц. Мангъров: Маските не са начинът за справяне с коронавируса

До март 2020 година и през всички предхождащи епидемии, с каквито се сблъскваме всяка година – свински грип, птичи грип, хонконгски грип, никога досега, нито Световната здравна организация, нито Американският център по заразни и паразитни болести (CDC), нито който и да е от другите институти, са казвали, че маските вършат някаква работа. Изведнъж те получиха някакво прозрение и казаха, че ако хората носят маска, броят на заболелите ще спадне с 80 на сто, което е абсурдно. В тези страни, които бяха най-затворени, в момента се наблюдава най-висок брой новооткрити заразени. Това каза по БНР доц. Атанас Мангъров – началник на детското отделение в Инфекциозната болница в София.

„Маските не са начинът за справяне с една въздушно-капкова инфекция. Това е една утопия“, посочи Мангъров, като поясни, че разпространението на SarS-CoV2 по нищо не се отличава от това на всички останали коронавируси, които са отговорни за около 15-20 на сто от всички респираторни инфекции – хрема, сополи, кашлица през студените месеци на годината. Затова носенето на маска не допринася съществено за неразпространението на този вирус конкретно и на всички респираторни вируси.

„Хората, които се чувстват добре и нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Онези, които имат леки симптоми, трябва да си останат вкъщи. Истински болните могат да бъдат хоспитализирани. Сега всеки, който има положителен тест, хуква към болницата, защото непрекъснато се казва, че колкото по-рано влезете в болница, толкова по-големи са шансовете да оцелеете. Това обаче води до препълване на болниците и лекарите и сестрите започват да се разболяват все повече“, коментира Мангъров. 

Национален логистичен щаб с 24-часов режим на работа ще координира работата на всички институции в битката с Covid-19, а страната ще бъде разделена на 6 основни района. Това съобщиха от здравното министерство след снощното заседание на областния кризисен щаб в Благоевград с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.

През последните седмици Министерството на здравеопазването идентифицира проблем в комуникацията между отделните структури по отношение на справянето с COVID-19. Такъв пример е забавеното привеждане на пациенти от едно лечебно заведение в друго, бързото осигуряване на лични предпазни средства или Velkury (ремдесивир) при недостиг в конкретна болница и други подобни организационни дефицити. По тази причина през следващата седмица ще бъде създаден Национален логистичен център, чиято задача ще бъде адекватното преодоляване на затруднения в системата. Целта е на всеки пациент да бъде осигурена качествена и навременна медицинска грижа. При възникване на казус Националният център ще съдейства за навременното му решаване.

„Кметовете на всички общини могат да взимат самостоятелни решения за налагане на допълнителни противоепидемични мерки, като целта е намаляване кривата на заболеваемостта в областта“, съобщи областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.

В Букурещ – маски и на открито

От днес в румънската столица Букурещ, която е най-голямото огнище на COVID-19 в Румъния, носенето на маски става задължително във всички обществени пространства на открито и закрито. Учебните занятия стават онлайн. Затварят се кината, театрите и концертните зали, както и ресторантите на закрито, с изключение на тези в хотелите и пансионите, които имат право да обслужват само настанените гости. Мерките са в сила от полунощ и ще действат 14 дни.

Данните от днес

Потвърдените нови случаи на COVID-19 в страната са 1024 от общо направени 4406 теста за последното денонощие. Това показват данните от Единния информационен портал. Общо активните случаи на инфекцията са 12 366, от които 1562 са хоспитализирани. В интензивни структури са 88 пациенти. Двадесет и двама души са починали през последното денонощие.

Излекуваните за последното денонощие са 210 пациенти, като общият брой е 17 153 души.

Най-много потвърдени случаи на болестта през последното денонощие има в София – 292, Пловдив – 109 и Бургас – 63.

Сред медицинския персонал от началото на пандемията са потвърдени общо1622 случая на COVID-19, показват още данните.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *