България, Сърбия, Гърция и Румъния с идея за общо домакинство на Световното по футбол

През 2030 година България, Румъния, Сърбия и Гърция имат идея да кандидатстват за домакини на Световното първенство по футбол. Това стана ясно след срещата на четиримата лидери на Балканските държави в в резиденция Евксиноград. На срещата гост беше премиерът на Израел Бенямин Нетаняху. Лидерите на четирите балкански държави се разбраха още да продължат работата си и по пълното свързване на Балканите с магистрали и скоростни влакове. Срещата с министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху доведе и до съгласието, че Източносредиземноморският газопровод „EastMed“ може и да мине през Балканите и така газовите доставчици в региона да осигурят право на избор.

Събирането ни тук има една цел – в рамките на ЕС да повдигнем нивото на свързаност – енергийна, инфраструктурна и дигитална. Това каза премиерът Бойко Борисов след Четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия. Към срещата се присъедини и Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Нашата политика никога не е била насочена към трети страни. Смятаме, че с влизането на Сърбия в ЕС – Европейският съюз ще стане по-силен, каза Борисов.

„Нашата четворка има за цел не само да укрепва Европейския съюз, а да го направи по-силен. Нашата политика е в ценностите на ЕС – свързаност, повишаване на доходите и конкурентоспособност“, каза още Борисов.

„Това, че сме поканили скъп гост (Бенямин Нетаняху) дава възможност на двустранните срещи да си говорят за инвестиции и за всичко, което ги касае. Идеята на президента на Сърбия Александър Вучич да покани в Белград канцлера на Австрия Себастиан Курц е много добра идея, защото с една среща могат да се направят доста повече срещи“, уточни той.

„Неслучайно енергийния ни хъб ще се казва “Балкан”, защото думата Балкани е обобщаваща за всички, каза Борисов. Тя е такава, че прави Гърция, еднакво важна с България и природния газ от Александруполис може да отиде пред него на север и на запад“, каза премиерът.

„Неслучайно ние казваме, че този газов хъб ще има руски природен газ, газ от българските и румънските находища в Черно море, втечнен газ от Александруполис и когато стане другият подводен газов коридор, посочи той. На практика ще имаме избор да купуваме най-евтиния газ, конкуренцията ще сваля цените. В случая това е еднакво изгодно за всички тук“, подчерта той.

„Сегашното трасе на жп. линията между Бургас и Александруполис може да се модернизира и защо не България да няма кей в Александруполис и в Солун, а Гърция да има кейове на пристанищата в Бургас Варна, Лом или Русе каза Борисов. С Алексис Ципрас решихме да подпишем декларации и парламентите да се съгласят с това което предлагаме“, каза Борисов.

„Мога да уверя президента на Сърбия Александър Вучич, че магистралата между София и Белград е на 90 процента готова, чакаме да излязат археолозите от последната отсечка от 20 километра и ще направим и нея, каза Борисов. На практика на пътя Белград – Истанбул няма да има светофар“, заяви премиерът Борисов. На пътя между София и Солен остава само да направим Кресненското дефиле, допълни още той.

Черноморската и Дунавската стратегия ни дават огромна възможност, каза още Борисов.

„Мисля, че заслужава да обсъдим предложението на Алексис Ципрас през 2030 г. Сърбия, Гърция, Румъния и България да кандидатстват за общо домакинство на Световното първенство по футбол“, каза Борисов.

„Като регион имаме огромни възможности да направим и хранителни хъбове, като идеята вече сме обсъждали в Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет, а и се подкрепя и от Бенямин Нетаняху“, допълни Борисов.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *