Българи, италианци и гастарбайтери от Европа празнуваха заедно в бобошевския Йерусалим

Миряните от Бобошево посрещнаха празника Свети Дух в храма „Света Троица”, разположен между живописния бряг на река Струма и древния римски път, прекосяваш града. Водосвета за здраве отслужи бобошевският свещеник отец Атанас, с когото пя и синът на свещеник Стойчо. Богородичните питки за празника омесиха Ваня Луджова и Теменужка Ковачка.

Овца и овен дадоха за курбана мотосъстезателят-автотърговец Явор Бошикьов и съпругата му Иванка Натина. Двамата след гурбета в Италия се установиха да живеят и работят в родния си град Бобошево заедно с децата си Невена и Емил.

По традиция курбанът започна след 17 часа, за да може да присъстват и хората, които са на работа, защото празникът се пада винаги в понеделник, работен ден. Жители на всички села от община Бобошево се стекоха да се повеселят и да хапнат от вкусния курбан, приготвен от Георги Страшников. Дойдоха гости от София, Благоевград, Дупница…

От Италия за курбана си дойде Гергана Натина със съпруга си италианец Кармини и дъщеря си Джулия. Майката на Гергана – Елена Натина, бе много щастлива, че зетят италианец много харесва Бобошево и хората тук.

Майстор-строителят Вене Козарчето от село Вуково също беше на курбана.

Празника почетоха председателят на Общински съвет – Бобошево Стефан Тачев, Кирил Йорданов, Михаил Галенков, Димитър Шиликов и Иван Стоев. Те седнаха да празнуват в двора на храма.

За първи път гост на курбана бе дългогодишният гастарбайтер от Лондон Борис Пишимаров, който през есента се прибра в родната Дупница. Борис издава и вестник за българите в Лондон.

„Възхитен съм от бобошевцци, от усилията им за опазване на православната вяра в България. Бобошево е с най-много черкви и параклиси не само в България. Тук се усеща духът на Рилския чудотворец. Минавах през римския път над параклиса и бобошевци от пътя  ме грабнаха, за да ме почерпят и да се веселя с тях. Това в чужбина няма да го видиш”, заяви Борис Пишимаров и похвали организатора на курбана Явор Бошикьов за неговия принос като мотосъстезател за развитието на мотокроса в Бобошево, за поддържането на храма “Света Троица” и спонсорството на курбана. „Българите в Лондон винаги следим новините и празниците в региона, а в-к “Струма” е една жива връзка с нашите близки и празници”, заключи Борис.

ДЕНИ МИЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *