Българи от Босилеград напускат Западните покрайнини заради липсата на препитание и прехрана

Българи от Босилеград напускат Западните покрайнини заради липсата на препитание и прехрана. С този проблем се обърна председателят на Културно-информационния център Иван Николов към омбудсманите на България и Сърбия  Диана Ковачева и Зоран Пашалич. Двамата проведоха в Босилеград приемен ден с местните жители. Близо 20 човека поставиха проблемите си, като основно те бяха свързани с липсата на работа, липса на предучилищно образование на български език и отказ да се издават шофьорски книжки на жители от Босилеград, въпреки изкаран успешно курс в автошколите в Кюстендил.

„Хората напускат общината поради масовата безработица и несигурността, а всички инвеститори, които през изтеклите две десетилетия изразиха желание да приватизират и да инвестират в Босилеград, бяха принудени да напуснат или да отидат във вътрешността на Сърбия. Ако този процес продължи в следващите няколко години, българското малцинство в Западните покрайнини ще изчезне, което ще отвори трайна рана в сръбско- българските отношения, а Сърбия ще трябва да поеме отговорността да обясни пред Европа и света къде и защо е изчезнало българското малцинство в Западните покрайнини“, обясни председателят на КИЦ Иван Николов.

Той запозна българския омбудсман Диана Ковачева и с проблемите, които българите от Босилеград срещат в страната ни. На първо място Николов спомена забавянето на процедурата по придобиване на българско гражданство, което за момента е единственият начин българите от Босилеград да се доберат до някаква работа в България или Европа, както и с нововъзникналия проблем с неиздаването на шофьорските книжки в КАТ – Кюстендил.

От своя страна, Ковачева се ангажира да се обърне към Министерството на вътрешни работи с молба да се направи проверка по случая. „84 човека вече се обърнаха с молба за съдействие към мен. Това са български деца, които са изкарали успешно курсове, но в същото време не им издават документ и не могат да шофират“, категоричен беше Николов.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *