Българи от Мюнстер разказват за ужасяващия инцидент

Центърът на Мюнстер беше отцепен след нападението заради мащабна полицейска акция. Властите разглеждат случилото се като умишлено нападение. Десетки линейки извозиха пострадалите. За най-спешните случаи бяха изпратени хеликоптери. Извършителят е мъртъв. Той се е самоубил в колата, с която е осъществил атаката.

Българката Пенка Влъчкова, която живее в Мюнстер разказа пред NOVA, че със семейството си обмисляли да седнат в заведението, където нападателят се врязал с буса си малко по-късно.

„Нещо отвътре ми подсказваше, че трябва да продължим напред”, каза тя.

„200 метра повървяхме и чухме суматоха. Разхвърчаха се линейки, пожарна, полиция. Започнаха да отцепват района. Имаше много тежковъоръжени полицаи. Над нас летяха два хеликоптера, единият, от които застана на място и остана така повече от час и половина, снимайки ежесекундно мястото на престъплението”, разказва Пенка.

„Буквално няколко минути преди това видяхме хората – весели, радостни, със семействата си”.

Българката каза, че вчера улиците на града са били затворени и е имало много строг полицейски контрол. Според нея до 2 през нощта е имало хора в централните части на града, които не са били допускани до домовете си.

Иво Кънчев, който живее в Мюнстер от 2001-ва година каза, че според германските медии като „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” извършителят не е бил родом от града, но дълго живеел в него.

„Жертвите са идентифицирани – мъж и жена, които най-вероятно са били гости на града”, заяви Кънчев. Той добави, че полицията работи по всички версии. В първия час след инцидента се е работело по версията, че може да става въпрос за терористичен акт, а в града са били извършвани арести и проверки.

„Тази вечер се очаква министър-президентът на областта, заедно с федералния министър на вътрешните работи да пристигнат в Мюнстер”, каза той.

Анализаторът на процесите в Германия Мария Стоянова заяви, че подобен инцидент с психично болен не се случва за пръв път в страната.

„За съжаление това не е първият подобен инцидент и не за пръв път лице, което желае или е в състояние на амок и иска да направи самоубийство, се насочва към група от хора. Това се случи преди години по време на едно от световните първенства по футбол”, отбеляза анализаторът. Тогава за щастие не е имало жертви.

„Случаят прилича на този със зловещата разлика, че има двама загинали и 20 ранени”, каза тя.

„Нормално е, тъй като в последните няколко години сме свидетели на опити от терористи, да се опитват да използват товарни автомобили като оръжие”, каза тя и добави, че поради това е обясним фактът, че първоначалната реакция на вчерашния инцидент е, че това може да е атентат.

„Сега по-скоро от тази сутрин се прокрадват версии свързани с участието на самоубилия се извършител, в дясно екстремистката сцена”, заяви тя.

„Другият вариант е свързан със самоубиец”, каза Стоянова, подчертавайки, че може да става въпрос за т.нар. „разширено самоубийство.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *