HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Българи са измъчвани във виетнамски затвор

Те са майки на момчета, които са зад решетките. Не къде да е, а в затвор във Виетнам. Синовете им излежават присъди за източване на банкови карти. Семействата им твърдят, че са измъчвани, бити и болни, оставени без лекарска помощ, че институциите нехаят. И молят същите тези институции да ги чуят, разказва NOVA.
Надя е майка на Юлиян, който излежава 7-годишна присъда във Виетнам. Източвал сметки и клонирал банкови карти.
Вяра споделя същата съдба. Синът й Колин е осъден на 5 години за съучастничество.
През 2014 г. Юлиян е без пари и без работа. Майка му се разболява и това го принуждава да замине за Виетнам. Не казва на никого. Обещават му бързи и лесни пари.
През 2016 г. Колин отива на екскурзия във Виетнам. Обещават му работа като шофьор на негов приятел. Но така и не се връща. Близките му разбират от медиите, че Колин е арестуван.
През 2017 г. българите-затворници се разболяват. Семействата им твърдят, че никой не ги лекува. Преди броени дни сестрата на Колин и майката на Юлиян се връщат от Виетнам. Разказват, че момчетата са мъчени, бити и болни.
Близките на затворниците обвиняват институциите, че са глухи за молбите им.
От Външно министерство обясниха, че български дипломат в град Хошимин регулярно посещава българите в затвора. За последно това се е случило на 17 ноември. Задействана е и процедура по трансфер за доизлежаване на присъдите в България. Отказаха да ни кажа какво е здравословното им състояние, защото информацията представлява лични данни.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *