Българка-доброволец при тестване на нова ваксина срещу Ковид: Поддържах температура първите 40 часа

Възобновяват клиничните изпитвания на ваксината срещу коронавирус във Великобритания, припомни водещият на сутрешния блок по БТВ Антон Хекимян. Новината беше потвърдена от фармацевтичната компания и Оксфордския университет, който също участва в проекта. Проучванията бяха спрени при поява настранични ефекти при един от пациентите. Сред доброволците, участващи в проекта, е и българката Мария Спирова, която се включи на живо в предаването: 

“Чувствам се добре. Първата доза от ваксината получих на 7 август. Аз принадлежа към една от 11 групи, които са част от изпитанието. Моята група е тази, на която ще се постави най-високата доза ваксина. Тази сряда на 16-ти ще получа втората доза. Никой не знае от нас дали получава официалната ваксина срещу Ковид или ваксина, лицензирана против менингит, която се поставя на контролната група, за да се проследи научно имунният отговор. 

Аз получих стандартна реакция – около 40 часа поддържах по-висока температура – около 38 градуса, след което тя отшумя и получих признаци от организма си, че нещо се е случило с мен. 

Изискванията за доброволци бяха различни. Важно е ваксината да се тества сред възрастни хора, защото те са най-уязвимите групи. Има групи, където доброволците са по-възрастни от мен, но е важно да нямат физически заболявания и да нямат антитела срещу коронавирус, за да участват в изследването”, обясни българката. 

“Прекарвах по 3-4 часа в лондонското метро, където гъстотата на гражданите е голяма. Това ми създаваше по-голяма тревога, отколкото когато реших, че мога да дам своя принос да излезем от своя страх. Така се чувствам по-полезна и по-спокойна. Всеки от нас получава голямо количество литература за векторната ваксина, която използва друг вирус, който заразява няколко вида маймуни, но върху него са пришити протеините на Ковид, които създават пък неговите протеинови шипове, правейки го толкова заразен. Така нашата имунна ситтема ще се научи да разпознава истинския вирус, без ние доброволците да сме в контакт с него.

Ще давам редовно кръв, за да се проследи реакцията. В момента ваксината създава добър имунен отговор, произвежда Т- клетки и антитела. Не се знае дали ги произвежда стабилно. Всяка седмица си правя сама PCR- тест.
18 хил. човека са били инжектирани с контролната ваксина с поставена инжекция. Има двама, за които се смята, че е възможно да се развили страничен ефект с неврологичен симптом – отслабени крайници. Но и за двамата няма доказателства, че симптомите им са свъзрани с ваксината. Имахме спиране на проучването при единия, за да може учени да прегледат данните. Казват, че няма достатъчни доказателства, че състоянието му се дължи на ваксината.”

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *