Български алпинист изчезна в Хималаите

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма в Хималаите. Това написа във “Фейсбук” половинката на алпиниста Радослава Ненова.

“Отлагах този пост, за да си представям още малко, че всичко е наред. Но историята бавно плъзна по чужди сайтове, а вече и във външно министерство. Боян е в неизвестност от дни, някъде по склона на връх Шиша Пангма. Със сигурност е направил опит да се качи на върха, защото палатката му е била на лагер 3. Времето рязко се е влошило и другите момчета са слезли в базовия лагер. Те са се движили един ден след него…спасителна акция в момента не е възможна. Най-рано утре ще тръгнат да го търсят. Държа постоянна връзка с тях по сателитния телефон. В планината хората стават повече от семейство и знам че ще направят всичко по силите си тази история да завърши добре. За хора обсебени от осемхилядниците базов лагер е повече от дом, а снежният склон им действа като лампа на пеперуда…..едни от най-силните приятелства съм направила в планината, като наркотик е…”, написа съпругата му Радослава Ненова във “Фейсбук”.

Боян Петров замина за Хималаите за поредната си експедиция по изкачване на осемхилядник. Българинът атакува връх Шиша Пангма с височина 8013 метра. Заедно с него е трябвало да бъдат и двама италианци, но Петров предпочел сам да направи опит да изкачи върха.

Алпинистът ни е забелязан на 3 май да се движи по стената на върха, но оттогава няма връзка с него.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *