БЪЛГАРСКИ ПАТЕНТ! С левче скочи цената на доматите в Дупница за Голяма Богородица

С 50% скочи цената на доматите в Дупница на Голяма Богородица. Вчера на пазара имаше само няколко сергии, на които се предлагаха домати на цени от 1,50 до 2,00 лв. за килограм,    а дупничани купуваха колкото за една салата. Седмица преди това цената им беше левче. По цял свят на празник търговците правят отстъпки и разчитат на оборота, при нас вдигат цената заради принципа „Ден година храни”.

Земеделският производител от дупнишкото с. Бистрица Стефан Бански, който беше продал само две касетки вчера до обяд, заяви пред репортер на “Струма”: “Дъждовете през май и юни съсипаха реколтата, а последните я довършиха. С много усилия със съпругата ми Сашка успяхме да запазим от болести доматите. Розовите ги продавам на 2,00 лв., червените на 1,50 лв. Няма купувачи. Вижда им се скъпо. Миналата година това време продавах по 10-ина касетки до обяд, но цените бяха по 50-60 ст. за кг и хората купуваха.

Колеги се оплакват, че болест е унищожила реколтата им. Само за ден-два листата на корена почерняват и доматите се скапват. Да знаете, че и цената на готовата лютеница по магазините ще скочи. Навсякъде доматите са болни, няма достатъчно реколта”, прогнозира Ст. Бански.

За привличане вниманието на купувачите той беше изложил за продан криви тиквички и рекламираше сорта, били по-вкусни от нормалните тиквички, даже нямали и много семки в тях.

До него на сергия тиквички от три сорта продаваше бившият физкултурен организатор в някогашното фармацевтично предприятие ХФК в Дупница Лъчезар Велинов. Той живее в града, но отглежда зеленчуци в наследствен имот в село Палатово. „Едните тиквички са тип „чиния”, вторите са зелени, а третите – обикновени”, обясни Велинов и даде рецепта на кулинарите как да сготвят вкусни “летящи чинии”: “Отрязва се капачето на тиквичката и се издълбава. Издълбаната месеста част се смесва с други зеленчуци и се запържват. Със сместта се пълни кухината. Преди да се напълнят, тиквичките леко се бланшират, след това се пекат във фурната. Преди да се извадят, се поръсват с кашкавал. Плънката може да е и с месо, кой както обича”, разкрива рецептата си Велинов.

“От няколко години отглеждам зеленчуци в наследствен имот в с. Палатово. Не пръскам с препарати, защото с тях изхранвам семейството си. Каквото остане, го продавам на пазара. Докато стоя зад сергията, минават приятели, говорим си с тях и така пазарният ден се изнизва, а и съм сложил някой лев в джоба”, заключи бившият физкултурен организатор.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *