Български студент трябва да плати неустойка от 1100 лв., след като пандемията провали бригада в САЩ

Български студент трябва да плати 1100 лева неустойка, въпреки че няма да пътува на бригада в САЩ това лято.

За да замине, Иво Чолаков се свързва с агенция-посредник. Заради пандемията обаче уговореният американски работодател няма да работи. 

„Според нас има вероятност да затворят границите или преди да заминем, или след като сме там. Най-вероятно може да не се върнем“, разказва студентът.
Агенцията му предлага анекс, в който се предвиждат неустойки за различни ситуации, свързани с пандемията. Той обаче не го подписва. Въпреки това компанията планира да задържи 1100 от вече внесените 3000 лв.

„Пандемия – тази дума не беше позната и я няма никъде включена в договора. Така и ние не сме предполагали, че може някаква такава причина да изникне и той да не замине“, разказва майката на Иво.

„На 18 май г-н Чолаков е депозирал в наш офис желание за едностранно прекратяване на участието си в програмата, което е продиктувано от неговото лично желание да не пътува за САЩ, а не от наличието на обективна невъзможност или непреодолима сила участието в Програмата да бъде осъществено“, се чете в позицията на компанията.

„Момчето е сключило договор с въпросната фирма преди да се случи тази непреоделима сила, каквато представлява пандемията от коронавируса, поради което момчето вече може да прекрати въпросния договор без да е длъжно да плаща неустойка за него“, обяснява адвокат Николина Митова.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *