Бърз тест у дома: Имам ли Ковид-19?

Вече десети месец новият коронавирус причинява хаос по целия свят и досегашните изследвания показват, че Covid 19 се проявява по много странни начини. 

Последните изследвания показват, че загубата на мирис и вкус е един от основните и най-разпознаваеми симптоми на това заболяване.

Много учени смятат, че загубата на миризма е един от най-ранните признаци на инфекция, а ново и важно проучване на индийски учени показа, че заразените с ковид всъщност не усещат само определени миризми. Учените са провели тест с пет различни вида аромати, често използвани в индийските домакинства: чесън, мента, кардамон, косовско масло и лайка.

В проучването, цитирано от „Сега”, участвали както безсимптомни носители, така и здрави доброволци. Първият извод е, че пациентите с Covid не губят напълно обонянието си. 38,8% от анкетираните не могат да разпознаят един аромат, 16% два и само 4,1% всичките пет аромата.

При здрави доброволци до 14% не могат да усетят един от петте аромата в торбите.

Двата аромата, които пациентите с Covid не усещат, са мента и кокосово масло.

Авторите смятат, че най-новото проучване може да помогне за идентифициране на безсимптомните пациенти и смятат, че този тест може да се извърши у дома.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *