Б. Борисов попитал новия лидер на ГЕРБ в Пиринско как ще се справи с влиянието на Камбитов

Изпълнителната комисия на ГЕРБ определи евродепутата Андрей Новаков за областен координатор на ГЕРБ в Пиринско на мястото на депутата Даниела Савеклиева, която подаде оставка. Смяна бе направена и в общинската организация в Благоевград, лидерския пост заема шефката на ВиК – Благоевград Росица Димитрова, след като областният управител Бисер Михайлов също бе свален.

Кадровите рокади се очакваха заради слабите резултати на кандидатите на ГЕРБ на местните избори, на които загубиха кметските позиции в Благоевград, Банско и Сандански.

В заседанието на Изпълнителната комисия вчера е участвал лидерът на партията, премиерът Бойко Борисов, депутатите от ГЕРБ и кметовете на Петрич, Разлог и Симитли, които бяха преизбрани на първи тур. Премиерът лично е задавал въпроси към двамата кандидати за партийни постове, научи „Струма“. Той е попитал Андрей Новаков как би се справил с влиянието на екскмета Атанас Камбитов, при което евродепутатът заявил, че не би допуснал някой да му „шепне в ухото”.

Припомняме, че Новаков започна шеметната си кариера през 2011 г., когато в първия си кметски мандат Ат. Камбитов го назначи в пресцентъра на общината като част от екипа си. В общината младият студент от пазарджишкото село Момина клисура се задържа до 2014 г., тъй като тогава бе избран за евродепутат от партия ГЕРБ.

Това, че амбициите му за реализация са големи, си проличава още докато учи „Право“ в ЮЗУ, където два пъти става председател на Студентския парламент към ПИФ, избран е и за зам. председател на организацията на „Европейските студенти демократи“. През 2008 г. става член на ГЕРБ и започва изкачването му по партийната стълбица – става областен координатор на Младежи ГЕРБ – Благоевград и международен секретар на младежката организация. Веднага след това става евродепутат на мястото на назначения за вицепремиер Томислав Дончев. През ноември 2014 г. Андрей Новаков заминава на специализация в САЩ по програма за млади лидери. Докато е евродепутат, той не скъсва „пъпната си връв“ с Благоевград и участва като гост в различни събития.

Андрей Новаков беше избран повторно за евродепутат и лично дойде да подкрепи Атанас Камбитов за трети кметски мандат. Премиерът му е дал срок от 3-4 месеца да покаже какво ще направи като лидер на ГЕРБ в Пиринско.

От своя страна, определената за шеф на общинската структура в Благоевград Росица Димитрова е заявила, че ще направи усилия да я стабилизира. Припомняме, че по време на номинационното събрание на ГЕРБ през август тя бе номинирана за кандидат-кмет, но си направи отвод.

Депутатката Даниела Савеклиева ще бъде областен административен секретар на ГЕРБ в Пиринско. Така смяната й с А. Новаков прилича повече на формална.

На мястото на екскмета Кирил Котев за общински ръководител Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди Стоян Стоев, който в миналото вече е бил начело на местната организация, а момента е шеф на Държавната агенция за метрологичен и техничен надзор.

По повод кадровите промени потърсихме за коментар ексдепутата и бивш лидер на ГЕРБ в Благоевград Йордан Андонов, който заяви: „Не знам какви са мотивите на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, в чието право е да назначава областния координатор. По устав за общински ръководител номинации се правят на събрание на местната организация и Изпълнителната комисия избира между 3 предложения. Не знам дали става въпрос за временна позиция. Това, което знам, е, че общинската организация е замръзнала и съм изложил своите виждания в писмо до ГЕРБ преди изборите. Познавам Андрей Новаков още от периода му на младежки лидер и съм свидетел на неговото израстване, а Росица Димитрова като професионалист. Надявам се, че всяко действие занапред в ГЕРБ – Благоевград ще бъде към по-добро“.

Новото ръководство на ГЕРБ ще бъде представено официално пред партийния актив на областно събрание в края на другата седмица. На събитието ще присъстват представители на всички общински структури в Пиринско, както и членове на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

Бисер Михайлов
Стоян Стоев
Д. Савеклиева

   

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Бивш гербер

    Стоян Стоев бе шеф на ГЕРБ в Сандански още през 2007 г., после го отсвириха. Новаков е протеже изцяло на Камбата, а Даниелка ще му шепне в ушенцето, ВиК-то пък е гола вода. Май ГЕРБ са го закъсали яко с кадрите!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *