Б. Станоев: Санданчанинът М. Христов е построил незаконно къща в мой имот в с. Лиляново, общината отказва да изпълни заповед на РДНСК да я събори, работят на принципа „мой човек”…

В Общинската администрация на Сандански основният принцип на работа е „Мой човек – твой човек“, тук законите на страната не важат и ако някой като мен настъпи частен интерес на висш служител, както стана при мен, няма никакъв шанс да дочака справедливостта. На мой имот от 2 дка в землището на санданското с. Лиляново санданчанинът Марко Христов си е построил незаконно къща и въпреки изричната заповед за премахване на строежа, издадена от РДНСК, кметът Кирил Котев отказва да го направи.
Предисторията е кратка. Парцелът ми бе възстановен през 1996 г. В общината ми казаха, че той е в регулация, затова отказаха да го възстановят в реални граници.
Междувременно лицето Марко Христов си вдигна къща на моя парцел, който е в местността Селото. Христов го прави на база на документ №5/17.04.1989 г., с който му е предоставено право на ползване на 400 кв.м в местността Андъко, която няма нищо общо със Селото.
През 2013 г. случайно разбрах, че моят парцел не е в регулация и трябва по закон да ми бъде възстановен в реални граници. Тогава подадох първата жалба в община Сандански срещу незаконния строеж на Марко Христов. Направих го, след като първо му предложих да му продам половината от терена срещу 8000 лв., но той не се съгласи.
След като от общината не последва никаква реакция, писах до МС, областния управител и РДНСК. Отговориха ми всички, без общината. На 15 април 2019 г. в свое становище, изискано му от РДНСК, главният архитект на общината е описал, че става въпрос за незаконен строеж.
На 15 май 2019 г. РДНСК изиска от кмета на общината Кирил Котев да изясни дали за строежа има започнато производство по узаконяване по реда на чл. 184 от ПЗР, но след като до 15 юли от общината не върнаха никакъв отговор, РДНСК издаде заповед за събарянето на къщата. Администрацията имаше срок от 7 работни дни да я събори. До момента, края на септември, кметът не се е разпоредил да бъде съборена и Марко Христов продължава да си я ползва необезпокояван.
Предполагам, че къщата няма и да бъде съборена, като се има предвид, че навремето Котев е живял под наем в дома на Марко Христов, а баща му Андон Котев, който беше шеф на Поземлената комисия, му е личен приятел.
Пълно неразбиране срещнах и в лицето на Общинския съвет, чийто бивш председател Явор Аргиров е роднина по линия на съпругата му с Марко Христов. Друг е въпросът, че бабата на Аргиров през 2015 г. придоби по неведоми пътища друго мое място – в Опитното поле в Мелник
БОЯН СТАНОЕВ,
с. Лиляново, община Симитли

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *