Важна информация, засягаща всички туристи тръгнали към Гърция

Важна информация, засягаща всички туристи тръгнали към Гърция. От днес, 1 юли, на ГКПП “Кулата-Промахон” се очакваше разкриването на още две входни и едно изходно платно за леки автомобили.

На среща между областния управител на Благоевград Николай Шушков и представители на държавата, проведена в средата на миналия месец, беше обещано, че от 1 юли на граничен пункт “Кулата-Промахон” ще бъдат разкрити нови пътни платна.

По информация на Гранична полиция това обаче няма да се случи от днес. Въпреки това аварийната лента ще бъде преструктурирана. На нея ще бъде поставена кабинка за обработка на документи и там ще бъдат пропускани леките автомобили, съобщава БНТ.

Забавяне ще има със “зеления коридор”, обещан за камионите. Шофьорите на празните тежкотоварни автомобили трябваше да бъдат пропускани в лентата за автобуси, но това няма да бъде изпълнено в обещания срок.

Въпреки това от днес и за тях ще бъде разкрита още една кабина за обработка на документи с цел предотвратяване на създаването на километрични опашки.

В момента движението е натоварено, като опашката от камиони е близо километър.

Граничен пункт “Илинден-Ексохи” няма да бъде отворен за туристи от днес. След протест на местни жители беше проведен разговор между гръцките и българските власти, след който беше обещано, че пунктът ще бъде отворен за туристи и ще заработи нормално, но това няма да се случи заради твърде затегнатите все още мерки в южната ни съседка.

Така туристите ще могат да преминават в Гърция само през два от пунктовете – “Кулата” и “Маказа”, което в момента не отнема повече от час.

От днес преминаването на границата може да се случи и чрез европейски цифров сертификат.

QR кодовете ще бъдат четени чрез таблети. На граничен пункт “Кулата-Промахон” към момента има доставен само един таблет, като служителите от Регионалната здравна инспекция заявиха, че той се използва много рядко, тъй като самите туристи все още не са подготвени и нямат изкарани такива сертификати.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *