Важна новина за националното външно оценяване след 7 клас

Писмените работи от Националното външно оценяване след 7 клас ще се сканират и ще се оценяват електронно.

Те ще се разпределят на случаен принцип в регионалните центрове в страната. Това се прави сега на Държавните зрелостни изпити, а от тази учебна година ще се въведе и за седмокласниците. В следващите три години близо 53 хиляди учители ще бъдат обучени в различни направления, сред които и работа с дигиталните платформи за оценяване.

От 2 години писмените работи на зрелостниците се сканират и се изпращат в някой от регионалните центрове, където се проверяват и оценяват чрез електронна платформа, обясни Силвия Кънчева, експерт в образователното ведомство: „От другата година това ще се случва вече и за националното външно оценяване по български език и по математика по същия начин. Анонимно се проверява. Може дете от Видин да бъде проверявано в Ямбол, не се знае кой на кого проверява. Класирането след това, разбира се, е по региони. Но тази дигитална платформа ще ни даде възможност да минем към нов етап“.

В следващите три години близо 53 000 учители ще бъдат обучени в различни направления, сред които работа и с тези дигитални платформи. Те ще учат нови методи на преподаване, а също и как да общуват по-добре с децата. До края на 2018 г. курсове за обучение ще преминат 11 200 педагогически специалисти.

Междувременно стана ясно, че към момента незаетите учителски места са над 2000, като най-много се търсят преподаватели по английски език, детски и начални учители, както и учители по математика.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *