Важни новини за „Олимпик“! Започнаха да приемат заявления за връщане на неусвоената част от полиците

Клиентите на застрахователната компания „Олимпик“, чийто лиценз беше отнет, могат да подадат заявление за връщане на неусвоената част от премията в офисите за ликвидация на фирмата. Документите, които трябва да носят, са удостоверение за банкова сметка на собственика по талон на застрахования автомобил, застрахователната полица и малкия талон на автомобила, обясниха от компанията. Все още обаче няма информация за точните процедури за обезщетение, както и за срока за подаване на заявления, съобщи Канал 3.

Детайлни указания за процедурите ще има след решението на кипърския съд, което се очаква в средата на септември, заяви временният ликвидатор на „Олимпик“ Павлос Накузи, цитиран от “Дарик”. Той уточни, че според закона преимущество имат собствениците на застрахователна полица на компанията, които имат иск за компенсация за инцидент, случил се преди анулирането на застрахователните договори на 17 август, както и тези, които имат иск за остатък от застрахователни премии, след прекратяването на договорите. Компанията е в процес на изчисляване на тези остатъци, посочи Накузи.

По думите му хората, които не са били застраховани в „Олимпик“, но са потърпевши в инцидент, при който виновният е бил застрахован в компанията, също ще могат да предявяват искове.

„Олимпик“ има пет офиса за ликвидация в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Там собствениците на полици могат да подадат заявление за връщане на неусвоена част от премията. Адресите и телефоните са на уебсайта на компанията.

Яснота за процедурата, по която ще се обезщетяват клиентите на компанията и ще изплатят компенсации за заведени щети, обаче, ще има след решението на кипърския съд в средата на септември.

Застрахователният надзор в Кипър е завел иск за ликвидация на „Олимпик“ на 10 август, затова, ако съдът реши да обяви ликвидация, тя ще влезе в сила от тази дата. В такъв случай съдът ще определи ликвидатор и ще уточни детайлната процедура, по която да се разглеждат исковете на собственици на полици.

„Според закона, преимущество имат кредиторите, които имат застрахователна полица на компанията и имат иск за компенсация за инцидент, случил се преди анулирането на застрахователните договори с компанията на 17 август, и кредиторите, които имат иск за остатък от застрахователни премии след прекратяването на договорите. Компанията е в процес на изчисляване на тези остатъци“, каза Накузи.

Всички собственици на застрахователни полици в България имат право да заведат искове на собствения си език, но точният ред все още не е определен, добави Накузи.

„Ако трябва да говорим конкретно за закона, официалните искове към ликвидатора трябва да бъдат предявени под клетва или пред кипърски съд, което българските кредитори могат да направят чрез представител в Кипър, или ако е в чужбина, в посолството на Кипър. Все още не е ясно обаче дали няма да има друг ред, друга процедура. Това не в обхвата на работата ми в момента. През септември, когато евентуално компанията вече е в ликвидация, ще има по-ясни инструкции за точните процедури, които трябва да се следват“, каза още той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *