HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Важни новини от Великобритания за всички българи там!

Тереза Мей е предложила в Брюксел на останалите европейски лидери споразумение за статута на техните граждани в Обединеното кралство след Брекзит. Мей посочила още, че не иска никой да си тръгва от Великобритания заради излизането й от ЕС, нито семейства да се налага да бъдат разделяни, предаде “Канал3”, позовавайки се на Ройтерс.

Очертавайки петте водещи принципа на своето “справедливо и сериозно предложение”, на срещата на върха в Брюксел Мей казала пред лидерите, че иска да предложи сигурност за бъдещето на гражданите на съюза във Великобритания, като отново е използвала по-мек тон в подхода си към Брекзит, пише още Блиц.

Мей представила плана – за който много хора в нейната партия се надяват, че чрез него ще бъде намалена имиграцията – и след това си тръгнала от срещата.  Останалите лидери продължили да обсъждат въпроса за излизането на Обединеното кралство без нея.  Мей е искала да внесе сигурност в обстановката, като е заявила, че гражданите на ЕС няма да бъдат принуждавани да напускат кралството при излизането от съюза, както и че всички граждани на ЕС, пребиваващи законно на британска територия към момента на Брекзит, ще могат да уредят статута си.

Тя също така предвижда да бъде предложено на гражданите на ЕС, които пребивават във Великобритания от поне 5 г., да могат (до определена, но неуточнена дата) да кандидатстват за нова категория статут на уседналост.  По силата на този статут те ще бъдат третирани като британски граждани, що се отнася до здравеопазване, образование, социални помощи и пенсии.  Гражданите на ЕС, на които не им достигат години в Обединеното кралство, ще получат право да съберат изискуемите години на пребиваване, за да придобият този статут.

Британските власти вероятно ще дадат и толеранс най-вероятно за период до две години, в който хората ще могат да уредят статута си. Предвижда се също сегашният 85-страничен формуляр за постоянно пребиваване, който след миналогодишния референдум за излизане от ЕС много хора са срещнали трудности да попълнят, да бъде заменен от по-опростена система.  Имайки предвид наброяващите над милион британци, живеещи в ЕС, Мей е казала:

“Реципрочността, разбира се, е от жизненоважно значение”. “Правата на всички граждани на ЕС, които в момента са във Великобритания, ще бъдат защитавани по европейското законодателство до датата на напускането ни”, каза източникът.  По думите му гражданите на ЕС ще могат да разчитат на “високо уважаваните” британски съдилища.  Дипломатически източници от ЕС, цитирани от ДПА, също заявиха, че Мей е казала на срещата, че живеещите в кралството европейски граждани ще могат да останат и след Брекзит.

“Тереза Мей ни даде ясно да разберем, че гражданите на ЕС, които са във Великобритания от пет години, ще запазят пълните си права. Това е добро начало”, заяви канцлерът Ангела Меркел пред репортери в кулоарите на срещата на върха в Брюксел. “Но все още остават много други въпроси, свързани с излизането, включително за финансите и отношенията с Ирландия. Така че имаме доста работа до октомври”, добави канцлерът. За тогава е предвидена следващата среща на върха на ЕС.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *