ВАЖНО! Блокада на границата! Затварят Кулата-Промахон

Заради продължаващите проблеми на българските граници и постоянните опашки от чакащи камиони, от понеделник, 29 май, Съюзът на българските транспортни работници, подкрепен и от Националното сдружение за международни превози, започват протести. Не е изключено и временно затваряне на ГКПП „Кулата-Промахон“.

Решението за ефективни протести е взето след като двугодишните опити за преговори с контролните институции, базирани на границата, не са дали никакъв резултат, аргументират се от синдикалната организация, като изрично уточняват, че не оспорват необходимостта от завишен контрол с оглед сложната международна обстановка, но настояват за оптимизиране на работата на контролните пунктове.

Според тях не е необходимо митническият контрол и този на Националната агенция по приходите да бъдат на гишетата, където се проверяват документите, а извън тях. Сегашната практика противоречи на европейския принцип за свободно движение на хора, стоки и капитали, пише БНР. От Съюза на българските транспортни работници продължават да настояват и за въвеждане на система за прозрачност при проверките по граница, с цел да се минимизират корупционните практики. Протестите, обявени засега като мирни, започват от идния понеделник на „ГКПП Кулата-Промахон“, като не се изключва вероятността те да прераснат в гражданско неподчинение и затваряне на границата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *