ВАЖНО ЗА ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ! Опасна тенденция обхвана центъра на София

Въпреки растящото население и повишено търсене на имоти в София, сградите в центъра на града опустяват.

Феноменът на тъмните прозорци засяга все повече сгради в самия център на София. Това са апартаменти, в които не се живее, не се продават, нито се дават под наем, отбелязва bTV и дава пример с кооперация на ъгъла на ул. „Дунав” и бул. „Дондуков”.
Когато Цветана Димитрова се нанесла там през 1958 г. е имало 58 души с 13 апартамента. Сега са 15 души и само едно дете.

Брокери смятат опустяването на жилища в центъра на София за тенденция и то на  фона на ръста на цените на апартаментите, на строителството.

Резултатите от изследване на феномена на тъмните прозорци, извършено от компания за недвижими имоти, показват, че празни имоти има в почти всички стари сгради в центъра.

Има сгради, в които повече от 50-60% от апартаментите са свободни, необитаеми, не се продават и нищо не се прави с тях.

Изследването, проведено чрез анкети на домоуправители и жители на сградите показва няколко основни причини за безстопанствените жилища.

„Това са апартаменти на хора, които не живеят в София, не живеят и в страната. Заминали са за чужбина и най-вероятно са се устроили там. Съответно жилищата, които притежават тук не се обитават и не се дават под наем. Не излизат и на пазара”, споделя Георги Пейчев от компанията.

Друга важна причина, която отчитат експертите, е, че тези апартаменти са наследствени, което води до неразбирателство между съсобственици.

Неразбирателство между собствениците често води до неплащане на сметки, на разходи за поддръжка на фасадата и общите части. Така сградите западат, изтъква Пейчев.

Агенцията отчита все по-голямо търсене на апартаменти в центъра – най-често от инвеститори. Големият ръст на чужди туристи в столицата и новите онлайн платформи за отдаване под наем предлагат добри възможности за собствениците на апартаменти в историческия център да ги отдават на хотелски начала.

След поредица от неплатени сметки и запор при съдебен изпълнител, един апартамент на бул. „Дондуков” вече се продава. Според Пейчев апартамент 82 квадрата струва около 110 до 115 хил. евро. По думите му около булеварда необитаемите апартаменти са над 300.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *