Refan-728×90-July-2019

Важно за ресторантьорите! Затварят заведения, ако повече от 2 пъти хванат в тях пушачи

Заведения, в които се пуши системно, да бъдат затваряни за определен срок – такава промяна в Закона за здравето подготвя Министерството на здравеопазването.

Ще се промени и текстът за глобите на управителите на заведения нарушители. В момента на тях им се съставят актове, които обаче често падат в съда. Идеята на здравното министерство е на управителите да се налага глоба на място, която да не се обжалва.

“Това ще окаже необходимото възпиращо и възпитаващо въздействие и ще мотивира собствениците да не допускат пушене в стопанисваните от тях обекти”, обясниха пред “24 часа” от министерството.

Вече работи междуведомствена група, която пише измененията както в закона, така и в нормативните актове, засягащи употребата на растителни смеси за пушене с наргиле и тяхното разпространение от непълнолетни лица.

Предлага се също да се разшири кръгът на контролните органи с цел по-ефективен контрол. Идеята е в екипите на регионалните здравни инспекции, извършващи проверките, да се включат представители на МВР, агенцията по безопасност на храните и агенцията по труда, на които да им бъде разрешено също да издават актове.

Голяма част от промените, които предвижда здравното министерство, са предложени от сдружение “България без дим”, обясни председателят му д-р Маша Гавраилова. От сдружението настояват заведенията с цигарен дим да бъдат затваряни след второто нарушение, уточни д-р Гавраилова.

Над 9000 сигнала за нарушения са постъпили до момента към “България без дим”, като по тях са извършени проверки от регионалните здравни инспекции .

Трудно обаче се хващат, признава д-р Гавраилова. Законът се нарушава предимно в късните часове, от по-малки заведения в крайни квартали, както и в малки населени места, където проверки се правят веднъж годишно. Затова от “България без дим” предлагат всяка община да

упълномощава от 1 до 3-ма души, които да проверяват по-често.

И в момента здравните инспекции извършват нощни проверки, но те често не са ефективни.

При тях е задължително контролиращите екипи да бъдат придружени от полицаи.

Те обаче изискват информация кои заведения ще бъдат посетени, а тя изтича към охранителите на съответните обекти, защото често самите те са бивши полицаи, заяви д-р Маша Гавраилова.

За последните 4 години – от 2012 до края на 2016 г., са направени 857 952 дневни и нощни проверки на 832 932 обекта.

Издадени са 3229 предписания, съставени са 4129 акта за нарушения и издадени 3279 наказателни постановления-на обща стойност 2 372 000 лв.

От Министерството на здравеопазването обаче признават, че въпреки значителната по обем контролна дейност законовите промени са необходими за по-ефективен контрол.

Важно е да се обърне внимание и на рекламата на цигари, смята д-р Гавраилова. Тя е категорична, че трябва да се забрани. Според нея рекламата не влияе толкова на възрастните пушачи, колкото на децата до 18 г.

Броят на пушачите у нас варира между 35 и 40% според различни проучвания.

По данни на РЗИ през последните 3 години значително нараства броят на активните пушачи, които желаят да откажат цигарите. В борбата им помагат специалисти – лекари и психолози в консултативните кабинети за отказ от тютюнопушене, разкрити във всяка здравна инспекция.

Данните показват, че от 2014 до края на 2016 г. малко над 11 800 души са потърсили съдействие там. От тях 3700 успешно са отказали цигарите.

При проверките дали се спазва наредбата за забрана за тютюнопушене на обществени места и в заведения инспекторите са натъкват на комични понякога хитрини на собственици на кръчми.

В Пловдив управителите на барове и дискотеки хвърлят вътре димки, за да разсеят пушека, когато бъдат изненадани от проверки. Друга практика е да предупреждават по микрофона клиентите да загасят цигарите и да скрият фасовете. Това твърди инж. Мария Иванова от дирекция “Обществено здраве” в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), която е натоварена с контрола.

Инспекторите, които са включени в хайките, признават, че трудно могат да хванат на място клиент с цигара в уста. Охранителите на заведенията ги задържали на входа, а през това време информирали шефовете си за проверката. През лятото здравните власти в града не са съставили нито един акт, тъй като не са засекли някого да пуши в ресторант или кръчма.

През октомври е написан 1 акт на физическо лице, от началото на ноември – още един. Този месец са издадени 3 предписания на управители на заведения, в които инспекторите са открили фасове в пепелници.

От РЗИ в Пловдив признават, че не може да се осъществява ефикасен контрол, тъй като не разполагат с достатъчно служители.

Само петима трябва да проверяват стотиците заведения в града. Според инспекторите нормативната база трябва да бъде конкретизирана – в нея да е ясно разписано в какви случаи се налагат глоби. По думите им в момента много актове на юридически лица падат в съда.

Близо 100 проверки са направили инспекторите от РЗИ в Благоевград за последните 3 месеца за спазване на забраната за пушене на закрито. Нарушения не са били открити, като констатациите на служителите са, че все повече клиентите на заведенията спазват забраните, но и отчитат и това, че през летните месеци има маси на открито.

Със застудяване на времето се очаква забраната да бъде нарушавана по-често. Всички заведения в Благоевград, които имат открити площи, вече са ги опаковали в найлони. Поставени са алуминиеви конструкции, обгърнати с дебел найлон от всички страни, и монтирани врати на така обособените помещения.

Собствениците поставят и отоплителни тела, за да не мръзнат съвсем клиентите пушачи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *