HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
Топ теми

ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ! Вестник „Струма“ стартира нова рубрика „Читатели питат – адвокатът отговаря“

Вестник „Струма“ стартира нова рубрика „Читатели питат – адвокатът отговаря“. Инициативата на най-голямата медия в Югозападна България е провокирана от многото писма и обаждания на читатели, които искат помощ при решаването на различни казуси. Сега те ще могат да получат адвокатски съвети на специализираната ни юридическа страница, и то напълно безплатно.

Всеки четвъртък на стр. 12 на вестник „Струма” двама адвокати – Марияна Митова и Александър Мановски, ще отговарят на въпросите на читателите. Достатъчно е само да попълните публикувания на страницата талон и да го изпратите на един от посочените под него адреси.

Всеки четвъртък на юридическата ни страница адвокатите ще отговарят на 3 от въпросите по реда на тяхното изпращане.

С новата рубрика „Читателите питат – адвокатът отговаря“ екипът на „Струма“ продължава своята мисия – максимално да е в полза на читателите.

 

Адвокатите М. Митова и Ал. Мановски ще консултират читателите на юридическата страница на „Струма“

 

Адвокат Мариана Митова е вписана за адвокат в Софийска адвокатска колегия през 2000 г. От месец април 2013 г. е вписана в Единния регистър на медиаторите към Министерство на правосъдието. Има над 80 процедури по медиация в областта на спорове и конфликти с банкови институции /промяна на лихви и др./; семейноправни; търговски, медицински, спорове за аренда, застрахователни и други спорове. Обучител по медиация към ЦЕНТЪР Има над 60 публикации в областта на правото.

Адрес на кантората: гр. София, жк. “Младост” 1, бл. 43, вх.1, ет. 1, ап.1

Тя ще е консултиращ адвокат в юридическата страница на в-к „Струма” заедно с благоевградския адвокат Александър Мановски. Той е вписан за адвокат в Кюстендилска адвокатска колегия през 2004 г. Адвокат Мановски е член на „Доверена  синдикална адвокатура” към КНСБ. Двамата обединяват дейността си с обща кантора в Благоевград и региона от месец юни тази година.
Специализират в областта на гражданскоправните отношения и наказателното право, както и в казуси, свързани с правата на гражданите по Кодекса на труда /КТ/ и Кодекс за социално осигуряване /КСО/ при пенсиониране и др. По казуси с имотни измами, междуфирмени задължения; проблеми с частни съдебни изпълнители; имотни дела, включително за земеделски земи /аренди  и др./; дела в областта на Европейското законодателство – право на Европейския съд и право на индивидуална жалба до съда в Страсбург и др.

– Адвокат Митова, Вие практикувате в гр. София повече от 17 години. Защо приехте да консултирате читателите на в-к  „Струма”, и то безплатно?

– Свързана съм с региона, тъй като съм родена в гр. Петрич, където все още живеят родителите ми. Завърших право в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Не на последно място, с адвокат Мановски решихме да обединим дейността на канторите ни, достигайки до извода, че всеки от нас носи мисия и тя е да помагаме доколкото можем на хората. Така приехме да водим юридическата страница на вестник „Струма”.

Адвокат Ал. Мановски: За съжаление хората не знаят добре своите права, а някои от тези, които ги знаят, не ги търсят, било от страх, било от недоверие към институциите. С колегата Митова чувстваме, че може да помогнем чрез юридическата страница на вестник „Струма“ за правното им ограмотяване, както и да получат поне първоначални насоки как да процедират, преди с казуса им да се ангажира адвокат.  Като дългогодишен член на „Доверена  синдикална адвокатура” към КНСБ  съм имал редица случаи, в които почти насила съм убеждавал работници или служители да заведат дела, които впоследствие са решавани в тяхна полза. Хората се страхуват да търсят тези свои права. Особено когато все още имат действащ трудов договор, но не се изплаща възнаграждение от работодателя и осигуровки върху реално отработеното време. Страхуват се и когато трябва да се води дело, например срещу администрация, кмет, институция -държавни и общински дружества и т.н…

Адвокат Митова: Искам да обърна внимание, че в градовете извън столицата, констатирахме с колегата Мановски, че гражданите не търсят правата си при забавени производства. Какво имаме предвид? Да кажем например, че делото Ви се бави повече от 4-5 месеца. Европейската съдебна практика казва, че може да заведем производство за забавено дело. Също така малцина знаят, че при забавяне на делото – наказателно или гражданско, в една доста облекчена процедура могат да търсят обезщетение до 10 000 лева от държавата.

Адвокат Мановски: Редица проблеми в практиката ни срещаме с отношения между наши клиенти и техни роднини, свързани с гори и земеделски земи. Също и между собствениците на тези гори и земи, като при последните най-честата злоупотреба е от страна на единия от съсобствениците да декларира земите на другите без тяхно съгласие и по този начин да кандидатства по различни европроекти за получаване на субсидии, ощетявайки другите.

За да сме полезни, нашият апел към читателите на в-к „Струма“ е: Изпратете своите въпроси чрез талона на юридическата страница на вестник „Струма”.

 

Адвокатите отговарят само на въпроси, написани на талон от вестника за юридическа консултация. Молим въпросите ви да са конкретни и да се опират на реални казуси.

Изпращайте талоните на адрес:

2700 Благоевград,

пл. „Македония“ №1,

п.к. 103 или на място в пощенската кутия на адреса на редакцията.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *