HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ВАЖНО! Кога не трябва да правите тен, супер съвети

При често излагане на слънце, кожата старее по-бързо, става груба, неравна и се образуват по-рано бръчки. Петната, които се появяват по кожата, са вследствие именно на слънчевата светлина – ултравиолетовите лъчи разрушават еластичните фибри, заради които кожата изглежда здрава и свежа, пише пик. Колкото повече маланин отделя кожата, толкова по-тъмен става тенът и толкова по-сериозна е работата на организма да се справи с вредното въздействие на слънцето.

Прекомерният синтез на меланин е опасен. Смята се, че високите му нива могат да отключат ракови процеси. Меланомът (рак на кожата) се среща при хора, които прекарват много време на слънце или злоупотребяват със солариума. Не трябва да се прекалява нито със солариума, нито със слънцето. Всичко, което е прекалено е вредно.

Преди няколко години беше доказано, че изгарянето от слънце в ранна детска и в юношеска възраст се отразява много повече върху кожата ни, отколкото се смяташе преди. Рискът от рак скача двойно, ако в млада възраст се допуснат сериозни слънчеви изгаряния на кожата.

Хората с много бенки или други пигментни петна трябва да бъдат особено внимателни при излагане на слънце. Те трябва да избягват стоенето под жарките слънчеви лъчи без защита.

Наличието на дерматит изключва слънчевите бани. Събирането на тен е опасно за бременните, бебетата и малките деца. Те трябва да ограничават стоенето на слънце до час на ден.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *