Ваксинацията започва на 27 декември

“Мерките, които наложихме, дават резултат”. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на властите за развитието на пандемията у нас. Той подчерта, че вече няма области в червената зона у нас. А ваксинацията ще започне на 27 декември.

“Ставаме все по-силни и информирани. Човечеството се изправя победоносно в битката срещу коронавируса. Ваксините идват. С тях ще преодолеем може би най-тъмните страници в нашата история. Болестта отстъпва пред усилията на всички, които се борят с нея”, коментира още министърът.

По думите му се отчита положителна тенденция, в следствие на наложения частичен локдаун. “Забелязва се намаляване на пациентите с коронавирус, настанени в болници”, посочи той. Данните показват, че за изминалата седмица излекуваните са над 16 хиляди души. 

Ангелов обаче беше категоричен: “Не се радвам и не искам българските граждани да са излекувани, а да бъдат здрави. Искаме повече български граждани да достигнат здрави до ваксината”.

„Бавно и колебливо, но се движим надолу по кривата на заболеваемостта. Страната ни вече е на 17-о място в ЕС и на четвърто – на Балканите”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той каза още, че по смъртност България е на трето място по смъртност в Европейския съюз и на първо – на Балканския полуостров.

С най-ниска заболеваемост към момента е област Кърджали, а с най-висока – Варна.

Продължава оценката на втората ваксина, която вероятно ще бъде одобрена – тази на Moderna. Планът на Европейската агенция по лекарствата е да заседава на 6 януари и, ако становитещо на експертите е положително, ще бъде дадено разрешение за ползване на медикамента, стана ясно на брифинга.

Министър Ангелов каза, че скоро ще бъде организирана онлайн среща с всички медии. “Само чрез тях ние можем да стигнем до всеки български гражданин и да му дадем най-важната информация за ваксините”, заяви проф. Ангелов. И допълни, че ще изисква от производителите да отговорят на всеки един въпрос, за да могат българите да са най-информираните граждани в ЕС.

“Подписването на информирано съгласие не означава, че някой се освобождава от отговорност, а само, че сте разбрали всичко, което ви е обяснил вашият личен лекар”, каза още министърът.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *