Валери Жаблянов проговори има ли чистка в БСП

В БСП няма чистка, а освобождаването на някои от членовете на Изпълнителното бюро (ИБ) беше аргументирано.

Това каза Валери Жаблянов в предаването „Лице в лице“ по bTV. Той е сред избраните от лидера на партията Корнелия Нинова да съвместяват две длъжности – на депутат и на член на висшето ръководството на БСП. Това разделение обаче накара отстранените и вътрешната опозиция да обвинят Нинова в прилагането на двоен стандарт – едните трябваше да избират – между бюрото и парламента, а други запазват и двата поста.

Чистка може да се направи в партия, която има централизирана система на партийно изграждане, това е съвсем различно от промяна в състава на ИБ. Чистка е, като започнете с вътрешната опозиция в ИБ и свършите с вътрешната опозиция в последния областен орган. Тук няма такъв мащаб“, каза Жаблянов.

По думите му първоначалното намерение на Нинова е било да се смени целият състав на ИБ, но след обсъждане и след мнение, изказано и от вътрешнопартийната опозиция, „се взе междинно решение, което, струва ми се, е добро към момента“.

Валери Жаблянов

Жаблянов посочи, че е било решено в ръководния орган да останат председателите на парламентарната група и самият той като зам.-председател на Народното събрание.

За обвиненията, че Нинова е избрала верни на нея хора, гостът каза: „Не смятам, че ИБ е орган, в които има такъв тип контакти на приближеност и неприближеност, това е политически орган“.

„Не виждам по-различна система на управление при сегашния председател, отколкото при предишния“, посочи още той.

Валери Жаблянов

„Напрежение в Националния съвет има, то се видя, но смятам, че е в рамките на политическия процес в една партия“, каза още гостът и добави, че „трусове има във всяка партия, ще има в БСП, въпросът е да ги преодолява и да се развива“.

Запитан за скандала с Георги Гергов и последвалото му напускане на управлението на партията, той каза, че според него ситуацията се надценява. Г-н Гергов напусна. Ако казва, че е почувствал натиск, трябва да му вярваме. Моето мнение е, че беше поставен в ситуация, в която не можеше да продължава да изпълнява функцията си на член на ИБ. И то основно заради общественото мнение, не заради ситуацията в партията, каза Жаблянов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *