Валери Симеонов отхвърли исканията да подаде оставка

Вицепремиерът Валери Симеонов определи като несъстоятелни исканията за неговата оставка във връзка с акцията и задържаните служители в Държавната агенция за българите в чужбина. Така той отговори на призивите да се оттегли на БСП, ДПС и „Воля” в изявление пред журналисти в Министерския съвет.

Вицепремиерът подчерта, че не ръководи и не контролира ДАБЧ, като изтъкна, че не са му вменени такива функции. Симеонов отбеляза, че има задължение само на координация.

„Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координацията на работата на тази агенция”, изтъкна вицепремиерът.

„Изпълнил съм си задълженията по отношение на ДАБЧ”, подчерта Валери Симеонов.

Той посочи, че през лятото на 2017 г. е получил сигнали за злоупотреби в работата на агенцията.

„Едно лице поиска дискретна среща с мен – Катя Матева, към онзи момент все още служител на Министерството на правосъдието, пряко отговарящ за българското гражданство. На срещата ми бяха предоставени писмени данни и сигнали, подадени до ДАНС в по-ранен период”, отбеляза Симеонов. Той допълни, че нямало как да прецени достоверността на информацията и се е консултирал с колегата си Красимир Каракачанов.

„Информирах го за сигналите, след това получих от него съгласие и предоставих тези материали на съответните специализирани служби. Срещата беше проведена в моя кабинет – пред свидетели на 30 октомври 2017 г.”, каза Симеонов.

„Направих втора среща, за да се уверя доколко се работи по въпроса, и с това моите ангажименти приключиха. Доколко са послужили за повдигането на сегашното обвинение и процесуално-следствените действия, аз не мога да кажа, не ми е и работа да се интересувам”, подчерта Симеонов.

„Направил съм всичко по силите ми. Не мога да приема с мълчание упреци и искания за оставка без каквото и да било основание”, категоричен беше той.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *