Вандали надраскаха с вулгаризми паметните плочи на гробищата в Сандански, опечалените възмутени: Стореното няма човешки измерения!

Старата част на гробищния парк в Сандански осъмна осквернена, паметните плочи на починалите бяха надраскани с нецензурни думи и рисунки. Вандалският акт е извършен дни преди Голяма Задушница. Ето какво разказаха някои от потърпевшите:

„Нямам думи. Вчера сутринта отидох на гробищата и какво намерих – паметната плоча е изрисувана с черен цвят, а най-лошото е, че рисунката е вулгарна. Загубих и ума, и дума. Ако някой ми бе казал, че това ще се случи в седмицата на Задушница, нямаше да повярвам. Да ни прощават мъртвите, не е човешко това, което се случва с нас, живите” заяви Анка Николова.

Иванка Стефанова, която предостави и снимки, каза:

„Плаче ми, се, че от смъртта на баща ми няма и три месеца. А като видях паметника, изрисуван с тези нелицеприятна надписи, ми става гадно. Не знам кой е извършил това престъпление срещу мъртъвците!”.

Зорка Иванова също сподели своята тревога:

„Нечовешко е това престъпление към мъртъвците. Всеки един от нас един ден ще бъде погребан в гробищния парк. Това, което е сторено, няма човешки измерения. Чувам, че някакви деца с кучета си играели в гробищния парк и че това са били деца на известни местни бизнесмени. Ако е така, да ги установят и издирят. И за сметка на родителите им да бъде възстановяването на паметниците, защото мраморната плоча много трудно може да се изчисти от рисунката, която е върху снимката на паметника и надписа. Аз лично вчера използвах няколко препарата и се опитах да ги измия, но не става. Призовавам община Сандански и органите на реда да си свършат работа и да установят извършителите на това престъпление, така го квалифицирам аз”, каза З. Иванова.

Посегателството върху мраморните плочи се случва за първи път в гробищния парк в Сандански. Досега е имало кражби на снимки, на свещници, вино за преливане, свещи и други, но такова масово рисуване по плочите не е извършвано. Почти всеки гроб от централния вход на гробищния парк в Сандански е надраскан, установи репортерска проверка. 

ЛИДИЯ МАНЕВА  

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *