Вандалски изпълнения в Югозапада! Заляха с нафта черешово дърво и го запалиха

Неизвестни продупчиха корените и стъблото на черешово дърво на ул. “Кадин мост” в Кюстендил и в дупките изсипаха нафта. Случаят възмути обитателите на тихата улица, разположена на входа на града.
“Акцията на злодея продължиq след като запали и горивната течност. Известно ми е, че горивосмазочните материали образуват емулсия, която увеличава вътрешната енергия и температура на дървото. Огън и дим излизаха от черешовото дърво само на 2 метра от газоразпределителна кутия, на 1 метър под електропровода. Истинско чудо е, че не се стигна до сериозни щети. Видях, че малки деца се опитваха да помогнат на растението с шишета с вода”, сподели Надя Димитрова, живееща в близост.
Хора от улицата се обадили и на тел. 112. Любопитен факт е, че дървото се намира пред работилница за авточасти и ремонт на автомобили.
Акцията не е епизодична. Както “Струма” писа, в средата на месец април тази година вандали посегнаха на две от вековните секвои в местността Ючбунар. При проверка от РИОСВ и “ДЛС Осогово” се установи, че непосредствено до гората от млади секвои има организирано нерегламентирано огнище. На две от вековните секвои някой направи дупки, от които изтичаше смола, която впоследствие е палена и по корите има следи от обгаряне. От страна на стопанството бяха взети своевременни мерки за ограничаване на тази вандалска проява. Поставиха и забранителни табели.
Вандалите не се поколебаха да приложат пироманските си методи и на красива върба край емблематичните римски терми. Впоследствие дървото изсъхна.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *