ВАП възложи на Танева да провери тровят ли земеделци храната ни

Върховната административна прокуратура възлага на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева да провери дали в страната се внасят, продават и използват неразрешени препарати за растителна защита.

Във ВАП е образувана преписка по разследването на Васил Иванов, излъчено в “Неделята на NOVA”, в което се съдържат данни, за това че земеделски производители използват забранени препарати.

“ВАП назначава спешна проверка, която трябва да установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на неразрешени или негодни продукти за растителна защита, както и на продукти за растителна защита от лица, които не притежават разрешение за пускане на пазара и употреба. Обхватът на проверката трябва да установи земеделските производители използват ли препарати за растителна защита, които не са разрешени или съдържат такива съставки. Резултатите от проверката следва да се обобщят в доклад.

В случай, се разкрият и други обстоятелства от значение за правилното изясняване на поставените въпроси, същите да следва да бъдат описани в обобщаващия акт. В него трябва да бъдат вписани още направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за налагане на принудителни административни мерки. Докладът от проверката следва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок”, съобщават от прокуратурата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *