Варицелата се завърна! Две детски градини са под карантина

Две детски градини на територията на Перник са под карантина заради висока заболеваемост от варицела. Това е втори взрив на заболяването, след като в края на годината бе регистриран бум на шарката в Перник и Радомир. През последната седмица са регистрирани нови 29 случая на заболяването, децата са на възраст 3-4 години и се лекуват амбулаторно у дома. От Регионалната здравна инспекция е направено проучване и са взети спешни противоепидемични мерки за неразпространение.

Директорът на РЗИ – Перник д-р Юри Торнев заяви, че след временното затишие на заболяването сега децата продължават да се заразяват. Болните са основно в Перник, 1 случай в село Мещица и 7 в Радомир. По думите му през 3-4 години се явяват взривове на варицела, като боледуват главно деца до предучилищна и начална училищна възраст, както и възрастни, които не са преболедували шарката и не са придобили пожизнен имунитет. Това е инфекция, която се предава по въздушно-капков път и чрез замърсени ръце. Затова хигиената е на първо място и изолацията на болните.

Варицелата е заболяване, от което боледуват почти всички деца до 12 години, но се проявява най-вече между 4 и 5-годишна възраст. Според лекарите то не е съвсем безобидно и е необходимо да се спазват определени хигиенни норми.  Карантината е в рамките на 9 дни.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *