HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Варненска фирма със съдружник благоевградчанина В. Магурев ще санира срещу 1,2 млн. лв. сградите на полицията

Варненската фирма „БГ ЛЕНД КО” ООД ще санира сградите на Районното управление на полицията и РС „Противопожарна безопасност и защита на населението” в гр. Петрич. Стойността на проекта е 849 518,34 без ДДС, или над 1,2 млн. лв., които ще бъдат отпуснати по оперативна програма „Региони в растеж”.

Фирмата, в която съдружници са благоевградчанинът Велимир Иванов Магурев и Боян Ангелов Бончев, е с основен предмет на дейност строителство на сгради и капитал от 205 000 лв. Заедно с офертата дружеството е представило и 2 бр. удостоверения за добро изпълнение от  „Агро резерв“ ООД и община Благоевград – и двете за качествено саниране на различни обекти. Любопитно е, че „Агро резерв“ ООД е фирма за търговия със зърно, други разлики между нея и „БГ ЛЕНД КО“ обаче няма – тя също е варненска фирма, регистрирана е на същия адрес и съдружници в нея са отново Боян Бончев и Велимир Магурев, тоест от името на едната си фирма Бончев и Магурев са си дали препоръки за другата фирма, че санират много добре.

Самият Магурев е доста известен в родния си Благоевград като собственик на първата заложна къща „Виги“, той бе подсъдим по 3 дела за измами с недвижими имоти, по които адвокат му беше настоящият заместник-кмет на Петрич Илко Стоянов. В Благоевград Магурев получи условна присъда и конфискация на имуществото, но преди потвърждаване на присъдата и от софийските съдебни инстанции по жалбите на ощетени благоевградчани той напусна Благоевград и се засели във Варна, където се захвана с крупен бизнес. През 2009 г. “БГ ЛЕНД КО“ се появи в списъка на участвалите в скандалните заменки на Държавната агенция по горите – тогава компанията на Магурев и Бончев придоби 20 000 кв.м в Каварна на цена 8.58 лв. на кв. м. Няколко години по-късно Магурев започна доста активно да участва в икономическия живот на Разлог и Благоевград и със строителната си фирма спечели няколко обществени поръчки, обявени от ЮЗДП – Благоевград и община Благоевград. В областния център на Пиринско фирмата му пое и санирането на доста блокове по националната програма за енергийна ефективност.

Според офертата на Магурев и Бончев, представена в Петрич, „БГ ЛЕНД КО“ ще топлоизолира сградите на полицията и пожарната за 90 дни. Точно този срок е посочен като минимален в изискванията на община Петрич към евентуалните кандидати за участие в обществената поръчка. Същият срок стана и причина за отстраняване от участие на другия кандидат да санира полицията и пожарната – благоевградската ЕТ „Маргарита – П Иван Костадинов“. Явно Костадинов не е прочел внимателно изискванията към участниците, защото посочил в офертата си, че може да топлоизолира сградите за 81 дни, и по тази причина бе отстранен от конкурса.

По същата обществена поръчка има и втори победител, който ще санира сградата на общината. Участникът по тази обособена позиция беше само един – самоковската фирма „КСВ Инженеринг“ ООД с представител Красимир Вуков. Тя ще изолира сградата за 90 дни срещу 693 000 лв. с ДДС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *