Варненска фирма ще бутилира 35 г. минералната вода в трънското село Банкя, ще я плаща по 2,20 лв. за кубик

Варненска фирма ще бутилира минералната вода в трънското село Банкя. „Акватек“ ЕООД е класирана на първо място след проведената процедура. За концесията на минералния извор „Трънска Банкя“ са кандидатствали освен варненското дружество и предишният концесионер „Торн спрингс“. Той обаче не е допуснат до процедурата заради  процедурни нарушения, които не са били отстранени в законовия срок.

Инвестиционната програма на „Акватек“ ЕООД е насочена към изграждането на бутилиращо предприятие за минерална вода с пълен цикъл на производство. Инвестициите включват закупуване на терен, проектиране и изграждане на сградата на предприятието и инсталиране на технологични линии за всички дейности, свързани с бутилирането.

Предвижда се цялата първоначална инвестиция по изграждане и въвеждане на бутилиращото предприятие в експлоатация да се извърши през първата година от концесията. Необходимите средства са в размер на 1 805 400 лева. През четвъртата година от концесията е предвидено да се реализира програма от екологични мерки на стойност 80 000 лева.

Намеренията на концесионера ще бъдат разгледани на заседание на Общинския съвет в града. Ако те бъдат одобрени, варненското дружество ще сключи концесионен договор за 35 години. То ще заплати еднократно 23 000 лв. и ще плаща по 2,20 лв. на кубик вода. Освен това общата стойност на инвестиционната програма, която фирмата трябва да изпълни за целия срок на концесията, е 3 131 989 лева, от които за първите 5 години 1 885 400 лв.

Общинският съвет ще определи и график за поетапно усвояване на ресурса, съгласно който се дължи минимално концесионно плащане, съобразно предложението на концесионера, както следва: от втората година – 50% от предоставения ресурс; от третата година до края на концесията – 100% от предоставения ресурс. Договорът с „Акватек“ трябва да бъде сключен до три месеца.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *