HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Васил Габеров емигрирал със семейството си преди 20 г. в Чикаго след поръчка да прави иконостаса на Македонската черква, днес развива успешен бизнес

Васил Габеров от Благоевград вече 20 години е емигрант в САЩ. Той е майстор дърворезбар, а отскоро се занимава с производство на дизайнерски мебели от дърво отвъд Океана. Благоевградчанинът има свое собствено ателие, в което твори. Автор е на много и различни експонати, които впечатляват чужденците.
Васил е роден в Благоевград, средното си образование завършва в Банско през 1986 г., след което работи като дърворезбар в родния си град. За него дърворезбата е повече от призвание, тя е негова страст. Определя я като комбинация от изкуство и занаят. Специалитет са му входните врати и ритуалните зали. Сред най-успешните му творби са ритуалните зали в Кресна и Кулата.
Благоевградчанинът заминава за Америка през 1990 г. Първите години там са много трудни за него и семейството му. Първоначално работи в мебелни фабрики, като паралелно с това учи и английски език. Той е само 25-26-годишен, когато изпълнява дърворезбата на олтара на Македонската черква в Америка. След този проект, с който доказва безспорния си талант и професионализъм, поръчките рязко се увеличават.
“За да станеш дърворезбар или мебелист в Щатите, специално образование не се изисква. Важното е трудът ти да бъде харесан, а началото много прилича на практически изпит”, казва благоевградчанинът.
В момента Васил има собствен бизнес и създава дизайнерски мебели в САЩ, но мечтае отново да се завърне изцяло към дърворезбата, макар отвъд Океана това изкуство да не се търси и оценява така, както в Европа.
В интервю за Би Ай телевизия благоевградчанинът споделя, че американските занаятчии не могат да се сравняват с колегите си от България. Нашата дърворезба е триизмерна, барелефна, отличава се с детайлна и чиста изработка и неслучайно е призната за най-красивата, категоричен е той.
НАДЕЖДА ДАМЯНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *