Васил Тинчев се връща днес на поста главен архитект на Благоевград

Васил Тинчев се връща на поста главен архитект на Благоевград. Днес той трябва да е на работа, след като спечели делото, което заведе срещу дисциплинарното си уволнение. Съдебното решение за възстановяването му на длъжност не е обжалвано от общината в законовия срок, който изтече вчера, и днес арх. Тинчев трябва да поеме отново служебните си задължения.

Както „Струма” писа, арх. Тинчев бе уволнен в началото на февруари от екскмета Камбитов заради приятелството му с общинския съветник Андон Тодоров, дръзнал да обяви открита война на тогавашния градоначалник. Официалната версия за уволнението на главния архитект на Благоевград, който за 6,5 г. в администрацията на Камбитов няма нито едно, дори и най-дребно наказание, бе жалба от благоевградчанина Райко Зашев, съученик на кмета Ат. Камбитов. В сигнала си Зашев уличи В. Тинчев, че е издал строително разрешение на сграда до съседен негов имот в центъра на Благоевград, без да са уведомени за това заинтересованите страни. Зашев заявил още, че гл. архитект му отказал достъп до строителните книжа и издаденото строително разрешение с мотив за липса на правен интерес.

Липсата на каквито и да е предишни дисциплинарни наказания на арх. Тинчев усложни опита на кмета Камбитов да го уволни директно. Стигна се до любопитната ситуация да бъде свикан дисциплинарен съвет начело със секретаря на общината София Янчева. Според Закона за държавния служител ролята на този съвет е да подпомогне наказващия орган при налагане на най-тежките наказания – „понижение в по-долен ранг за срок от 6 месеца до 1 година” и „уволнение”. Въпреки категоричната и убедителна аргументация на арх. Тинчев по всички точки, по които му се наложи да дава обяснения, и липсата на логика специалист от неговия ранг да изгуби поста заради частен случай, който не засяга обществен интерес и по който няма съдебно решение, той бе отстранен. Това бе знак за тенденциозност и преднамереност при налагане на наказанието.

Интересно е как сега секретарят на общината С. Янчева в качеството на председател на дисциплинарния съвет ще мотивира подписаното решение с препоръка за уволнението на арх. Тинчев и кой ще понесе отговорността за парите на данъкоплатците, похарчени за обезщетението за уволнението на гл. архитект, и разходите, направени от общината по делото.

Любопитно е и каква ще е съдбата на секретарката, която бе назначена да осигури комфорта на доведения от София главен архитект на Благоевград.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *