ВАС върна делото за уволнението на бившия шеф на отдел „Култура“ в Благоевград В. Стойнева, настоява да го гледа друг състав

ВАС върна в Административен съд – Благоевград делото, което Виолета Стойнева води срещу уволнението й от община Благоевград. Върховните магистрати са се разпоредили процесът да тръгне отново при друг съдебен състав.

През юли миналата година местните съдии отхвърлиха жалбата на Стойнева против Заповед № 79-ЧР-Д/26.02.2020 г., с която кметът на Благоевград Румен Томов я уволни като началник на отдел „Култура“.

По указанията на ВАС новият съдебен състав, при който ще бъде разпределено делото, трябва да се произнесе налице ли са посочените от жалбоподателя нарушения на административнопроизводствените правила, упражнена ли е властта на кмета превратно и има ли за цел освобождаването от длъжност на служителката по-добро функциониране на съответната обществена служба, или целта е друга.

Водещ мотив на благоевградските магистрати да отхвърлят жалбата на Стойнева срещу уволнението беше този, че кметът на общината има право да прави промени и реорганизации в управляваната от него администрация с цел оптимизиране на дейността й. Без да отрича това право, пред ВАС защитата на уволнената общинарка атакува заповедта за уволнение с липсата на мотивиран доклад, предхождащ прекратяване на служебното правоотношение с уволнената.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Hoqta za struma

    Da im se sera na vsichkite ot taq statiq ama na struma nai mirizlivi laina v ustata da se sera deva i kenefa eftin gnusen usran

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *