ВАС отвя жалбата на БСП по казуса с депутатския пост на благоевградския кмет Илко Стоянов: Нямат правен интерес да се оплакват

С определение от 20 юли Върховен административен съд

остави без разглеждане жалбата на „БСП за България” против решение №467 на ЦИК, с което кметът на Благоевград Илко Стоянов не бе обявен за депутат от „Има такъв народ“ по негова молба.

Според ВАС жалбата на „Позитано” 20 е подадена в срок, но от страна, за която не е налице правен интерес от оспорването, което е и причина производството по делото да се прекрати.

Върховните магистрати са на мнение, че въпросът с депутатския мандат на благоевградския градоначалник засяга само него и ЦИК, но не и БСП, което няма никакъв личен, пряк и непосредствен интерес от оспорване на решението. Освен това ВАС не можело да упражни контрол за законосъобразност на това решение, тъй като това било извън неговата компетентност, се казва в съдебния акт.

С аналогично определение друг състав на ВАС спря производството и по жалбата на БСП лидерката Корнелия Нинова против решението на ЦИК да не обявява за депутат в 46-ото НС от Пловдив и София и бившия премиер от ГЕРБ Бойко Борисов. И за Борисов, както и за Илко Стоянов червените настояваха, че могат да бъдат освободени от депутатските кресла едва след като положат клетва.

Припомняме, че казусът възникна след среднощно заседание на ЦИК миналата седмица, в което в продължение на няколко часа членовете на централната комисия се караха дали те или Народното събрание имат право да освободят от мандата му един депутат. Спорът беше заради депозираните молби от И. Стоянов и Б. Борисов да не бъдат вписвани като членове на новия парламент. Тогава БСП видя възможност И. Стоянов да бъде вписан като депутат от ЦИК, което автоматично прекратяваше кметския му мандат, в резултат на което в Благоевград трябваше да бъдат произведени нови частични избори за кмет на града и да се завърти отново изборната въртележка с участието на независимия бивш кмет Румен Томов, който 2 пъти бе подкрепен от БСП, но на балотажа на 4 юли загуби от Стоянов.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *