ВАС отмени решение на ВСС за временното отстраняване от работа на разследваната благоевградска прокурорка Райна Бачева

ВАС отмени решение на ВСС за временно отстраняване на благоевградската прокурорка Райна Бачева от работа до приключване на воденето срещу нея наказателно производство. Оспореното решение е постановено при нарушения на материалния закон, тъй като разпоредбата на чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт за временно отстраняване на магистрат е обявена за противоконституционна.

Решението на Конституционният съд на Република България е от 21.02.2019 г. и е влязло в сила 3 дни след обнародването му в „Държавен вестник” на 05.03.2019 г. С тези мотиви тричленният съдебен състав, председателстван от бившия благоевградски окръжен съдия Росен Василев, отменя решението на прокурорската колегия на ВСС и я осъжда да изплати  510 лв. на Райна Бачева за направените от нея съдебни разноски – 500 лв. за адвокатски хонорар на адвокат Росен Кацарски и 10 лв. държавна такса. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Както „Струма“ писа, Райна Бачева беше отстранена от прокурорската колегия на ВСС на 10 април по искане на главния прокурор Сотир Цацаров заради осуетяване на наказателно преследване спрямо лице, причинило средна телесна повреда по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие. Искането се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Софийска градска прокуратура, по което на 04.04.2019 г. на прокурор Райна Бачева е повдигнато обвинение за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на служебните й задължения на магистрат в Районна прокуратура – Благоевград.

На 25.06.2015 г. в Благоевград прокурорката осуетила наказателно преследване срещу Вл. Еленков с цел да го избави от наказание, което му се следва по закон за извършено от него престъпление по транспорта. В същия ден около 17.00 ч. на пешеходна пътека, тип „зебра”, на кръстовище между ул. “Владо Черноземски”, ул. “Иван Михайлов” и ул. “Сан Стефано” в Благоевград е настъпило пътнотранспортно произшествие. При управление на автомобил, марка „Дайхацу”, модел „Териос”, Вл. Еленков нарушил правилата за движение по пътищата и причинил на пешеходеца Е. Таскова средна телесна повреда по непредпазливост. Дежурният разследващ полицай при ІІ РУ – Благоевград уведомил за настъпилото ПТП дежурния прокурор Райна Бачева. Вместо да разпореди незабавно започване на първоначални и неотложни процесуално-следствени действия, прокурор Бачева разпоредила на разследващия полицай К. Златков да не започва досъдебно производство, а да се уведоми КАТ и да се предприемат действия по административно наказване на шофьора.

При разследването е установено, че прокурор Бачева е била информирана още преди това за инцидента от свой близък, който е в приятелски отношения с шофьора.  Съгласно чл. 230, ал. 1 от Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, императивно се налага да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство, сочеше в искането си главният прокурор. Съгласно тази алинея, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за престъпление при осъществяване на съдебната власт, той автоматично трябва да бъде отстранен от длъжност.

В тази хипотеза членовете на Висшия съдебен съвет действат при обвързана компетентност и на практика не формират собствена преценка дали временното отстраняване на магистрата е необходима и съразмерна мярка. Оказа се, че по времето, когато е направено искането от главния прокурор Сотир Цацаров за отстраняването на Райна Бачева – на 9 април, и прокурорската колегия го е гласувала – на 10 април, тази алинея е била противоконституционна.

Припомняме, че преди това Сотир Цацаров бе предложил на два пъти Райна Бачева за уволнение – в единия случай заради опит да принуди пътния полицай Георги Шилов да отмени фиш на сина й, а в другия  заради натиск на шеф на охранителна фирма да назначи на работа неин приятел. ВСС й наложи наказание 10%  удръжка от заплатата за половин година, което тя изтърпя.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Мира

    “Браво” на ВАС! Затова обикновените хора ще си страдат. Същото се случи и с член на моето семейство. С “любезното” съдействие на Даскалов.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *