ВАС поряза претенциите на „БГ Фест“ ДЗЗД за отмяна избора на столичния промоутър А. Калев да направи фестивала „Милениум“ в Благоевград за 400 000 лв.

Върховният административен съд поряза претенциите на обединение „БГ Фест“ ДЗЗД  да се отмени заповедта на кмета на Благоевград Румен Томов за избор на столичния промоутър Алекси Калев за организатор на фестивал „Милениум“. Останалите на второ място в съдружие фирмите „Музикален център Икономов“ на баща и син Томчо и Иван Икономови, и „Стройрент“ ЕООД, собственост на естонска фирма, управлявано в България от Янек Балонски, Николай Кралев и Ганимир Ганчев, протестираха срещу избора с жалба до Комисията за защита на конкуренцията.

Припомняме, че въпреки че Калев поиска повече пари за фестивала – 327 327 лв. без ДДС, срещу 299 999 лв., предложени от Икономов, техническото предложение на промуотъра бе оценено много по-високо от това на благоевградското обединение, а комисията изрично е упоменала, че в комплексната оценка качеството на организация на изпълнението ще има 70% тежест, а цената – само 30%.

КЗК счете за неоснователни доводите на недоволните, че оценяването на техническите предложения на допуснатите конкуренти е незаконосъобразно, и те обжалваха пред ВАС. Магистратите обаче са категорични, че поставените оценки от комисията съответстват на техническите предложения, и оставя без уважение жалбата.

Организирането и провеждането на фестивал „Милениум“ на няколко пъти предизвика остри дебати по време на сесии на Общинския съвет. След като през март бе обявен първият локдаун в държавата, някои съветници настояха заделените за провеждането му около 400 000 лв. да се пренасочат и фестивалът да се анулира. Замислен като мащабно двудневно музикално събитие, той трябваше да замени „Франкофоли“, след като собствениците на марката изненадващо обявиха в края на миналата година, че го изместват в София.

Провеждането на „Милениум“ бе планирано за 29 и 30 септември, но обжалването на решението за избор на изпълнител не позволи това да се случи.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *