ВАС реши: Без видеонаблюдение при броенето на бюлетини

Без видеонаблюдение при броенето на бюлетини, реши Върховният адинистративен съд. Според тричленен състав, датата на вота е била известна още с публикуването й в “Държавен вестник”.  Затова не може едва сега страните да спорят дали така ще се нарушат личните данни на избирателите, предава Нова ТВ.

Искането за спиране на изпълнението на указанията за обработката и защитата на личните данни беше направено за първи път днес по време на открито съдебно заседание от „Демократична България – Обединение“. Със свое решение от 15 март 2021 г. Административен съд София – град разреши провеждането на видеонаблюдението след края на изборния ден, но Централната избирателна комисия и Комисията за защита на личните данни го обжалваха пред Върховния административен съд.

Предвид засиления обществен интерес и близката дата на изборите, Върховният административен съд насрочи при съкратени срокове делото за разглеждане в открито съдебно заседание. По време на заседанието днес жалбоподателите направиха възражение срещу даване ход на делото, тъй като не е изпълнено законовото изискване за уведомяване на страните в 7-дневен срок преди датата на насроченото съдебно заседание. В съдебната зала Комисията за защита на личните данни от своя страна поиска да се отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз във връзка с прилагането на Директивата за защита на личните данни. Поради тези причини съдът отне даде ход на делото по същество и то беше отложено за 14 април 2021 г.

Решението подлежи на протест пред петчленен състав на същия съд. Делото обаче ще се гледа едва след парламентарния вот на 4 април.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *