ВАС с окончателно решение: Двуетажната сграда на мястото на „Кончето“ е незаконна, незабавно да бъде съборена

Състав на Върховен административен съд, председателстван от Севдалина Червенкова и с членове Стефка Кемалова и Мартин Аврамов, потвърди с окончателно решение, че двуетажната сграда на мястото на „Кончето“ в центъра на Благоевград трябва да бъде незабавно съборена, защото е незаконна.

Казусът, който коства през 2019 г. уволнението на бившия главен  архитект Васил Тинчев, стигна до ВАС, където инвеститорът – „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД обжалва решението на Административен съд – Благоевград, произнесъл се пръв през юли 2020 г., че сградата трябва да бъде съборена.

Въпреки че на мястото няма друга постройка, пред 2 съдебни инстанции „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД поддържаше тезата, че заради дребни разминавания в параметрите по документи и на построената вече сграда не е ясно коя точно постройка е незаконна.

Сагата с незаконно построената сграда на терена на бившата автогара води началото си от лятото на 2018 г., когато започва строежът й. На последната за 2019 г. сесия на Общинския съвет с гласовете на 24-ма съветници бе взето решение общината да продаде 155 кв.м общински терен в съседство на инвеститора на сградата – фирма „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД, срещу 54 717 лв. Искането на фирмата за общинските квадрати бе мотивирано с това, че тя купила от фирма „Динамик текс“ ООД барака с отстъпено право на строеж върху площ от 122 кв.м и иска да си разшири терена.

В документите, представени на съветниците по точката, имаше депозирано удостоверение от бившия зам. кмет по строителството инж. Е. Тунева, че върху терена няма незаконно строителство. По-късно стана ясно, че декларацията е с невярно съдържание, защото сградата е вдигната без всякакви строителни книжа.

На сесията някои съветници се усетиха, че теренът бил публична общинска собственост, а в документите вече е променена на „частна общинска собственост“, за да може да се продаде. Въпросът им кога са променили собствеността, защото никой не се сети да е участвал в такова гласуване, тогава не получи отговор.

Да извади кестените от жаравата бръкна тогавашният главен архитект В. Тинчев, на когото направила впечатление мистериозната подмяна на собствеността, в резултат на което той подаде сигнал до главния прокурор и ДАНС, че върху общински терен се строи незаконна сграда. Тогавашният съветник от „Партия на зелените“, а днес председател на ОбС – Благоевград Андон Тодоров, сезира за същото регионалния отдел „Национален строителен контрол“ в Благоевград. Проверка на строителните инспектори потвърди незаконността на обекта и зам. кметът по строителството инж. Тунева бе принудена да издаде заповед за премахване на сградата, а арх. Тинчев, който разкри скандалното незаконно строителство, бе уволнен дисциплинарно от бившия кмет Атанас Камбитов.

 Тогава управителят на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД набеди за незаконността на сградата Тинчев, на чието бюро документите за строителството стояли 3,5 месеца подпечатани, но без да се изведат с подпис и дата. Той призна, че наистина е строил без разрешително, но просто очаквал да получи всеки момент документите и така – докато не завършил сградата.

Едва ли е случайно, че бивш собственик на „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД е кумашинът на тогавашния кмет Атанас Камбитов, бившият му заместник по строителството инж. Янко Янков.

Любопитен детайл е, че купувайки апетитния имот от управителя на „Динамик-текс“ ООД Хр. Бърдаров, през юни 2017 г., „Стройинвестконсулт 2013“ ЕООД се сдобива със сграда с площ от 122 кв.м и право на строеж, но сделката не включва терена под металния павилион в съседство и земята под него е останала публична общинска собственост, тоест в момента незаконната двуетажна сграда е построена върху частна и общинска земя.

След окончателното решение на ВАС, което веднага влезе в сила, по закон „Стройинвестконсулт 2013“ трябва сама да премахне незаконната сграда, в противен случай това ще свърши общинската„Биострой“, след което фирмата трябва да си плати разходите по събарянето и разчистването на терена.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

4 Коментара

  1. Уста Колю Фичката

    Къде виждате двуетажна сграда, бе таранкоолу?!? Дори от фотото е ясно, че е поне 6 етажа. Да видим дали ще я съборят или пак някой ще плати едни пари на когото трябва и дерибеющината на Камбата ще я узаконят!

    Отговори
  2. Спасова

    Тинчев кога ще събори незавършената незаконна постройка на „Иван Михайлов“ № 5?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *