Вдигат заплатите на болничните служители

Общото увеличение за областните и общинските болници ще е с 66 млн. лева. Тези допълнителни пари ще дойдат от държавния бюджет, след като бъдат преструктурирани определени разходи.

Това обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща при премиера Бойко Борисов заедно с представители на Сдружението на общинските болници, съобщава Novini.bg.

“От тези 66 млн. лева – 28 млн. ще са за общинските болници, а 38 млн. ще са за областните. С този ресурс ще направим следните неща – на първо място ще увеличим заплатите на персонала в болниците. Ще бъдат отделени и средства за нормалното съществуване и протичане на нормален процес на работа на общинските болници. Общинските болници извършват действия в райони, където няма други лечебни заведения, а и броят на пациентите е по-малък по обективни причини – демографската криза. Разкрихме и уточнихме някои проблеми, които не дават възможност на общинските болници да работят добре. В следващите седмици ще работим за отстраняването и на тези проблеми”, категоричен беше министър Ананиев.

“От името на Сдружението на общинските болници, а и от името на населението и пациентите извън големите градове, искаме да благодарим за свършената работа за тези два дни. Лично ние сме удовлетворени и няма как да искаме повече на този етап. Това за нас е едно ново начало. Ще имаме шанс за една по-нормална работа. Искаме да проведем една среща на 14 март с участието на премиера и хората управляващи здравеопазването. Надявам се от тази среща да произтече нова начало на управлението на здравеопазването. За първи път не чухме етикетите, че състоянието на общинските болници е лошо, защото менджимънтът не е добър. Искаме да благодарим на премиера Бойко Борисов и екипа на министър Кирил Ананиев за свършената работа. За да има работещи болници, наистина трябва да има увеличение на средствата. Обещали сме на премиера, че през нашите болници няма да преминават мними дипломи и мними болни. Същото важи и за фалшивите ТЕЛК-ове”, обяви ха от своя страна от Сдружението на общинските болници.


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *