Вдигат заплатите на преподавателите в университетите

„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища. В хода на разговора бе отбелязано, че през последните две години правителството повиши значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи.

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера днес, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

2 Коментара

 1. Срам и позор

  При очевадно незаконно стоене на поста ректор, при очевадно плагиатство на повече от половината текст на дисертацията му и неясно как проведен педагогически експеримент, велик логик (без нито една публикация в тази област) и безусловно най-големия биоинформатик (станал с 5 публикации като последен или предпоследен автор от 5-6), с 16000 лв месечно от трудови взаимоотношения декларирани ЛИЧНО от него пред КПКОНПИр да се споменава името на това същество заедно с институцията, която имаше потенциал да изтегли района от блатото, в което ни го набутваше дългогодишното гробарско управление е повече от обидно.

  Интересно как се чувства проф. Герджиков в компанията на този велик учЕн в съвета на ректорите. Срам и позор, който ще носи целия град заради този безочлив крадец!

  Отговори
 2. А дано, ама надали...

  Юруков и банда ще намажат пак яко за сметка на неподкупните преподаватели. Дано им е за последно!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *