Вдигат с 40 % таксата за погребения в Благоевград

С 40% общинското звено Обреден дом да вдигне цените на погребенията е предложил директорът му Бойко Стойчев. Дори с такова увеличение, те пак ще останат изключително ниски и са съобразени с действащите цени в други общини, категоричен е той в докладната си до кметския екип. В момента за превоз на покойник се плаща по 0,72 лв. на км с ДДС, исканото увеличение е за 0,78 лв. С 20 стотинки се предлага да се вдигне цената за надгробен знак и тя да стане 9,60 лв. с ДДС. Съществено увеличение се иска за изкоп на гробно място и закриването му. Мотивът е, че то се извършва на ръка, а минималната работна заплата през последните години се увеличи многократно, без това да се отрази на таксата.

По санитарно-хигиенни норми гробът трябва да е с размери 2 м на 0,9 м, което значи, че гробарите изкопават по 2,34 кубика пръст. Реалната цена за труда им е 38,60 лв. В други общини таксата за тази услуга варира от 45 лв. до 160 лв., в Благоевград в момента тя е 24 лв. Предложението на шефа на Обреден дом е таксата да се вдигне на 36 лв. За изкоп и заравяне на старо гробно място пък той настоява увеличението да стане от 30 лв. в момента на 42 лв., а за организация на погребението таксата да се увеличи с 6 лв. и да стане 18 лв.

Обосновката на директора на Обреден дом е доста подробна, като той отчита, че допълнителният приход, ако това стане факт, ще е само около 9000 лв. годишно.

Предложението му ще се обсъжда в края на декември от Общинския съвет, ако бъде подкрепено, ще влезе в сила от 1 януари 2018 г.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Само питам...

    А общинското звено Обреден дом предлага ли кремиране? Ако да, каква е/ще е цената?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *