Вдигат цената на риболовния билет

Най-ниската такса за издаване на риболовен билет в България – седмичната, скача от 2 на 5 лева. Това предвижда проект на земеделското министерство за промяна на тарифите, събирани от рибната агенция, който бе пуснат за обществено обсъждане вчера.

Мотивът е, че цената на риболовния билет не е вдигана от 2010 г. и натрупаната инфлация вече не позволява на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да покрива разходите си за издаване на този и други видове документи. Месечният риболовен билет вече ще струва 10 лв., половингодишният – 18, а годишният – 30 лева, гласят поправките. Заради инфлацията се коригират и редица други такси, предвидени за стопански риболов.

Излизането на риболовен кораб до 10 бруто тона в морето или река Дунав например от 100 става 120 лв., а за по-големите риболовни съдове от 300 става 400 лв. При улова на риба, за която има квоти, таксите скачат почти два пъти, а за някои дори и повече.

Например за есетрови риби, калкан и лефер от 8 таксата става 16 лв. За карагьоз, лаврак, зарган, акула и паламуд таксата от 3 става 6 лв. За сафрид и хамсия от 50 ст. става 3 лева, а за копърка – от 20 ст. на 1 лев. Рибната агенция ще промени и таксата за безрочно разрешение за стопански риболов. Досега тя е била 20 лв. и става 30 лв.

Агенцията поддържа и регистър на лицата, които се явяват първи купувачи на прясно уловена риба. Досега те са плащали за това 20 лв., занапред таксата за вписване в регистъра става 50 лв.

От 20 на 50 лева се вдига таксата за полагане на изпит за придобита правоспособност за извършване на стопански риболов. Мотивът е, че тя не е променяна от 2012 г. досега.

Рибната агенция събира и такса от 4 лв. за издаване на справка от електронния регистър на лицата, упражняващи стопански риболов. Тя вече ще е 10 лв. за една справка.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *