Вдигнаха бариерите, предпазващи Венеция от наводнения

Бариерите на системата „Мойсей”, предпазваща Венеция от наводнения, бяха успешно изпитани за втори път този месец, съобщава БТА. Системата, състояща се от 78 бариери, разположени на няколко места във Венецианската лагуна, които се повдигат при сигнал за покачване на водното ниво, бе изпитана за първи път успешно в началото на октомври.

Сега тя отново беше задействана успешно заради прогнозирано ниво на така наречената “висока вода” от 135 сантиметра. Без тази система, обикновено при такова покачване на водното ниво, половината град се оказваше наводнен.

Сега в зоните, които не попадат в обхвата на защита на „Мойсей”, покачването на водното ниво достигна 141 сантиметра, а това във Венеция остана 52 сантиметра и площадите и улиците останаха сухи. Феноменът на “високата вода” е предизвикан от комбинация от фактори, обострени от климатичните промени – от покачване на водното равнище и необичайно високи приливни вълни до слягането на сушата.

От 23-те случая на “висока вода”, превишаващи 140 сантиметра, 14 са били през последните две десетилетия, в това число и пет миналия ноември, когато площад “Сан Марко” се оказа потопен под един метър вода. Системата „Мойсей” трябваше да влезе в действие през 2011 г., но проектът бе забавен от корупция, закъснения в строителството и превишаване на първоначалния бюджет. „Мойсей” може да защити Венеция от вълни с височина до 3 метра, което е доста над настоящите рекорди в тази насока.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *