Вдигнете имунитета на детето си с няколко лесни трика

Със старта на учебната година започват тревогите на родителите за болестите, с които децата им ще се сблъскат. След шест месеца изолация учениците най-сетне се върнаха в училищата.
Със захлаждането на времето и със събирането на повече хора на открито започва обменът на вируси и бактерии. Стресът от първия досег с училище при първолаците може допълнително да отслаби имунитета.

Щит
Най-важният щит срещу инфекциите е добрата имунна система. В студените зимни дни няма нищо по-хубаво от чаша горещ чай. Освен топлина на тялото ни билковата напитка има ценни съставки, които помагат при редица здравословни проблеми. С нейна помощ можем да подготвим организма си и за сезона на върлуващите инфекции. За да се възползваме от качествата на билките и растенията в най-голяма степен, трябва да ги държим в гореща вода поне 10 – 15 минути. Всяка запарка обаче има свое индивидуално приложение. Чаят от цветовете на бъза например е много подходящ при настинка, грип, простуда, ангина и кашлица. Той помага за отхрачването на секретите в белите дробове и има антимикробно действие. Също така успешно облекчава хремата с аромата си и успокоява нервната система.
Идеална добавка към чая от цветовете на бъза е мановият мед. Той се получава от сладката течност, наречена мана, която се отделя от дървесни видове, когато са нападнати от насекоми, обикновено листни въшки. Тръпчивият и леко горчив вкус също е типичен за мановия мед, нo e дocтaтъчнo бoгaт нa aминoкиceлини и минeрaлни вeщecтвa. Изпoлзвa ce нaй-вeчe при прocтудни зaбoлявaния нa гoрнитe дихaтeлни пътищa, рaзлични aлeргии и aнeмия.

Билка 
Друга билка, която е идеална не само за зимата, а за всеки сезон, е лайката. Запарка с нея гони микробите, профилактира носоглътката и пази от настинка и грип. Има отлично антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и болкоуспокояващо действие.
Препоръчителна е и за възпаления на устата, венците, гърлото, при зъбобол, гастрит, язви на стомаха и колити. За лайката е добре да се знае, че ако не се изпие в рамките на 30 минути, тя губи целебните си свойства. И трябва да си правим нов чай. Салвията пък е позната още като градински чай. Той помага при болести на дихателната система като кашлица, фарингит, ангина или бронхит. Действа противовъзпалително и антимикробно, а в миналото е смятан дори за панацея.

Полезно
За засилване на имунната система можем да се възползваме и от лековитите свойства на джинджифила. Той има силно загряващ ефект, който помага при нервен стомах, гадене и повръщане. Препоръчва се още за хората, страдащи от наднормено тегло, защото насърчава храносмилането. В сезона на вирусите ги убива още в гърлото, където те виреят. Лековит при простудни състояния е и чаят от невен. Той може да се консумира за профилактика по време на грипния сезон, тъй като предпазва организма от бактерии.
Освен това действа болкоуспокояващо, затова може да замести някои хапчета. Чаят от шипка също е много полезен за имунната система поради съдържанието си на редица полезни вещества и витамин С.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *