„Велбъжд“ катастрофира под Хисарлъка срещу ихтиманци, войводите извадени от купата за опит да минат метър с охраната

„Велбъжд“ загуби с катастрофалното 0:5 вкъщи от „Ботев“ /Ихт/ в изтеглен мач от предстоящия кръг на Югозападната Трета лига. Класиката до почивката оформиха Кристиян Димитров, Станислав Катранков и Владимир Бахъров. През второто полувреме разликата набъбна с второто попадение в срещата на Димитров и точния изстрел на Костадин Кафтанов. Двубоят на стадион „Осогово“ се игра преди останалите заради ангажиментите на ихтиманци в 1/16 финалите на турнира за купата на България, в които домакинстват утре на стадиона на госта ЦСКА-София. От многото ексорлета в състава на домакините на резервната скамейка седна ветеранът Петър Кепов, сред титулярите започнаха вратарят Станислав Карадалиев, Илиян Христов, Васил Вакадинов, а Георги Славков-Рууни не беше в групата. В стартовите 11 на гостите бяха банскалията Димитър Везалов и сатовчанското острие Владимир Каптиев.

Междувременно от  БФС изложиха в подробности мотивите за наказанието на войводите от „Оборище“ с изваждане от втората по сила надпревара за следващия сезн и солената за аматьорски тим глоба от 2500 лв. Санкцията бе наложена заради недопускането на публика в мача срещу „Ботев“ /Пд/ преди няколко седмици, когато стадионите все още не бяха затворени от здравните власти.

“На 22.10.2020 г. БФС бе уведомен за издадена от кмета на гр. Панагюрище заповед футболната среща от 1/16 финалите на Купа България между отборите на „Оборище“ (Панагюрище) и „Ботев“ (Пловдив) да се проведе без публика „поради невъзможност за осъществяване необходимата охрана и контрол по време на срещата”. Заповедта е издадена на основание писмо от ФК „Оборище“. БФС неведнъж е подчертавал, че основната функция на футбола е да радва запалянковците, а лишаването им от възможността да подкрепят отборите си поради липса на организация и отказ за поемане на отговорност не може да бъде толерирано. Невъзможността да бъде осигурена охрана няма как да бъде оправдавана с извънредната епидемична обстановка, особено предвид факта, че към този момент България бе сред малкото европейски страни, даващи възможност  на привържениците да посещават футболни срещи. Въпреки че ФК „Оборище“ бе предупреден, че в случая не изпълнява изискванията на чл. 28, ал. 8 и чл. 33, ал. 2 от Наредбата за първенствата и турнирите на БФС за сезон 2020/2021, клубът предпочете да играе без публика, като в писмото си до кмета на общината се обосновава с извънредната обстановка и въведените изисквания за носене на маски на открито. ФК „Оборище“ не е единственият отбор, изпитващ финансови затруднения в тежката ситуация, но е единственият, лишил феновете от възможността да гледат футбол поради тази причина. На 10.11.2020 г. на свое заседание Дисциплинарната комисия взе следното решение: „За недопустимо от нормативните актове на БФС взаимодействие между ФК „Оборище“ и община Панагюрище, нарушаващо феърплея и спортсменството в администрираното от БФС първенство за Купа България – предвид чл. 17, ал. 2 от Устава на БФС и на основание чл. 6, ал. 7, във връзка с чл. 6, ал. 8 от ДП /2020/2021/, ДК при БФС лишава ФК „Оборище“ от право за участие в турнира за Купа България за сезон 2021/2022 и налага имуществена санкция в размер на 2500 лева”.

„ВЕЛБЪЖД“: Карадалиев, Казачки, Ж. Георгиев, Вакадинов, М. Стоянов, Томов, К. Стоянов, Ил. Христов, Кръстев, Р. Атанасв, Ст. Стоичков. Лезерви: Кирилов-вр., Кепов, Н. Атанасов, Ханджийски, Александров, Рачев.

„БОТЕВ“ /ИХТ/: Мичев, Картанков, Везалов, Козовски, Кафтанов, Велев, Гаврилов, Бахъров, Б. Христов, Кр. Димитров, Вл. Каптиев. Резерви: Радев-вр., Ат. Курдов, М. Стоянов, Коларов, Ценев, К. Димитров.

СТОЙЧО СТОИЦОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *